Kollár törvénymódosító javaslatot terjesztene be a népszavazásról

Kollár törvénymódosító javaslatot terjesztene be a népszavazásról

Boris Kollár házelnök törvénymódosító javaslatot akar beterjeszteni a júliusi rendkívüli parlamenti ülésen, hogy ki lehessen írni a népszavazást az előrehozott választásról. 

Erről a közösségi hálón tájékoztatott a parlament elnöke. Úgy fogalmazott, ez a válasza az Alkotmánybíróság és Zuzana Čaputová köztársasági elnök javaslatára. Szerinte ősszel lehetne megtartani a népszavazást.

Nem biztos azonban, hogy Kollár javaslata meghallgatásra talál a koalíciós partnereknél.

Zuzana Čaputová tegnapi sajtótájékoztatóján arra bíztatta a képviselőket, hogy módosítsák az Alkotmányt és fogadjanak el egy határozatot, ebben az esetben nem lesz akadálya annak, hogy kihirdesse a népszavazást.

Hírdetés

A Hlas azonnal ráharapott a dologra, szavazatok hiányában azonban az ellenzéki javaslatok többnyire támogatás nélkül maradnak. A dolognak az adott nagyobb súlyt, hogy az esetleges módosításhoz csatlakozott a Sme rodina koalíciós párt is, amelynek elnöke, Boris Kollár szerint hajlandóak egy ilyen javaslatot megszavazni, vagy akár maguk is előállhatnak a módosító javaslattal.

Ha a kormány nem teszi meg, majd a Sme rodina előáll a javaslattal. Biztos, hogy támogatjuk ezt a jogszabálymódosítást”

– jelentette ki Kollár.

Eddig Kollár az egyedüli koalíciós politikus, aki nyíltan kiáll az alkotmánymódosítás mellett, elsősorban ugyanis ellenzéki témáról van szó, a Hlassal és a Smerrel az élen, akik a népszavazás kiírásához az aláírást gyűjtötték.

Az ellenzékkel való esetleges együttszavazás gondot jelenthetne Kolláréknak, a Koalíciós Szerződés ugyanis megtiltja a partnerek az ilyen közösködést az ellenzékkel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »