Köböre viadal a 2021-es Ősök Napján

Köböre viadal a 2021-es Ősök Napján

A köböre (kazak: kökpar, üzbég: köpgar,uloq, kirgiz: kökbörü, tadzsik, afganisztáni pashtu, dári: buzkashi) ősi nomád, lovas taktikai, ügyességi lovas vetélkedő, amelyet egyének (és segítőik) vagy csapatok játsszák egymás ellen. Eredete a Közép- és Belső-Ázsiai sztyeppvilágba vezethető vissza, ahonnan a különböző türk és iráni nyelvű lovasnomádok terjesztették el hatalmas területen. A néprajzi leírások alapján, egészen a XX század közepéig játszották a Magyar Alföld különböző vidékein a pásztorok. A lovas hagyományaink ezen értékes ősi elemét 2008 óta ápolja a Kurultáj és az Ősök Napja szervezősége.

Az idei Ősök Napja ünnepünkön egy nyílt nevezésű Köböre Viadalt rendezünk, amelybe még lehet jelentkezni. Várjuk a csapatok jelentkezését, a jelentős összdíjazású versenyre, hogy egy nagy, az ősi harcos, lovas múltunkat felidéző viadalt mutathassunk be a kilátogató vendégeknek.

2021 évi viadal szabályzata:

Résztvevők: A versenyen minimum 4 fős (16. életévüket már betöltött, férfiakból álló) csapatok vehetnek részt, amelyek további két tartalék játékost nevezhetnek. Egy összecsapás során a csapatok saját taktikájuk szerint korlátlanul cserélhetik a játékosokat (a bíró engedélyével), azonban egyidejűleg egy csapatnak, csak 4 játékosa lehet a köböre pályán. Tehát egy összecsapásban két 4 fős csapat küzd egymás ellen a köböre pályán.A köböre pálya: 90 méter hosszú, 50 méter szélességű küzdőtér (homokos-füves talaj). A küzdőtér közepén egy 10m átmérőjű kezdőkör van felfestve. A küzdőtér két végében egymástól 70 méterre két (a talajra épített, a felszíntől 50 cm-ig kiemelkedő, peremmel ellátott 2 méter átmérőjű) ”kapu” helyezkedik el.A játék menete: a két csapat felsorakozik egymással szemben a kezdőkör és a saját kapujuk között. A csapatokból 1-1 ember a kezdőkör peremén várakozik, majd a bíró kezdőjelére (sípszó) elindul a kezdőkör közepén elhelyezett talajon fekvő (már élettelen, kb. 30-35kg) kecske test felemelésére, megszerzésére. Amennyiben ez egyik félnek sem sikerül 2 percen belül, a bíró újabb 1-1 embert kijelöl. Továbbiakban a játék lényege a kecske test (a céltárgy) behelyezése az ellenfél kapujába. A támadó csapat a kecske megszerzése után (minimum) egy átadást követően helyezheti azt (ejtheti, dobhatja, stb.) az ellenfél kapujába. Minden behelyezés egy pontot ér. Természetesen a védekező csapatnak a célja a támadók megállítása, és a kecske megszerzése és az ellenfél kapujába juttatása. A szabályos pont csak akkor adható meg a bíró által, ha a kecsketest teljes terjedelmében a 2 m átmérőjű kapumélyedésbe esik.A játéktéren a mérkőzést egy lovon ülő főbíró vezeti. A főbírót egy másodbíró segíti a pálya szélén, lóháton mozogva. A játékidő 2x 7perc, a két játékrész között 6 perc szünettel (tehát őszesen 20 perc)A mérkőzésen valamilyen hagyományőrző viseletben, nyeregben kell megjelenni. A kisméretű lovaglóostor használata megengedett, a saját ló biztatására. A küzdelem során az ellenfelet és annak lovát nem lehet (sem kézzel, sem ostorral) szándékosan megütni, vagy megrúgni. Kecsketestet nem birtokló, várakozó, helyezkedő játékosba nagy sebességgel belemenni tilos. Saját lovat sem szabad indokolatlanul és erősen ütlegelni. Szabálytalanság alkalmával a bíró a játékot megállíthatja. A szabálytalankodó játékost a bíró 1 percre kiállíthatja. Súlyos szabálytalanság esetén (indokolatlan gyors és veszélyes belerohanás, ököllel fejre ütés, ostorral ellenfélre ütés) a bíró a szabálytalankodót végleg kiállíthatja. A viadalon tilos viselni: sarkantyút, keményítet sisakot, fegyverövön kardot, szablyát vagy tegezt.A viadalon, csak sérülésmentes, egészséges ló és lovas vehet részt, a saját felelőségére.

 

A verseny menete:

A nevezett csapatok sorsolás alapján játszanak egymással. A mérkőzések győztesei továbbjutnak, a vesztesek vigaszágon játszhatnak.

Hírdetés

Selejtezők: augusztus 14 (szombat) 17.30–tól.

Döntő: augusztus 15. (vasárnap) 15.30-tól

Díjazás:

A helyezett csapatok mindegyik tagja érmet kap. A győztes csapatnak az érem mellett serleg is jár. Az első három csapat pénzdíjban részesül: 1.hely 500. 000 FT, 2.hely:200. 000 FT, 3.hely 100.000 FT.

Regisztráció és információ:

sport(kukac)magyar-turan.hu

 

 

 


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »