Klus kommunikál a magyarokkal, de hogyan?

Klus kommunikál a magyarokkal, de hogyan?

Ipolysági ismerősöm, Kürthy Gábor nem szokta szó nélkül hagyni a szlovák külügy tévelygéseit, és ilyenkor a neten szóba is elegyedik akár Martin Klus külügyi államtitkárral, a SaS alelnökével.

A kommunikációt hol az államtitkár, hol pedig a véleményét nem titkoló felvidéki magyar közéleti személy kezdeményezi. Egy szó, mint száz, nyomon követik a másik FB-os bejegyzéseit, figyelemmel kísérik egymás tevékenységét.

Klus kezdeményezte pár hónappal ezelőtt a kapcsolatfelvételt, amikor

feljelentéssel fenyegette meg Kürthy Gábort, amennyiben nem törli azt a FB-os bejegyzését, amelyben számonkérte az államtitkárt, hogy miért nevezte biztonságpolitikai kockázatnak a magyar állampolgárság érzelmi alapú igénylését,

a kettős állampolgárság intézményét. Ezzel kapcsolatban az államtitkár részéről egy televíziós vitaműsorban hangzott el utalás és uszítás arra vonatkozóan, hogy a szlovákiai magyarok magyar állampolgársága hasonló helyzetet idézhetne elő Szlovákiában, mint Abháziában, Kelet-Ukrajnában, a Donyec-medencében és más hasonló háborús térségekben.

Azt is írta Klus az első levélváltásuk során, hogy a nemzetiségi érzelmek szítása helyett békés párbeszédre és közös útkeresésre van szükség, miközben ő feljelentéssel fenyegetődzött.

Azóta történt egy s más! Többek között az, hogy a Minority SafePack kezdeményezői által indított európai perben Szlovákia a saját magyar nemzetiségű állampolgáraival szemben, az Európa Bizottság elutasítása mellett foglalt állást. Ipolysági barátunk nem volt rest, és a régi kapcsolatuk alapján rögtön kérdést intézett a külügyi államtitkárhoz, aki tudvalevőleg nem a felvidéki magyarok legnagyobb barátja.

Magyar nemzetiségű szlovák állampolgárként megkérdezte Klust, hogy a Szlovák Köztársaság milyen megfontolásból állt ki önként az Európai Bizottság mellett, amely elutasította a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek védelmére irányuló európai jogvédelmet.

Hírdetés

Válaszában a külügyi államtitkár leszögezte, hogy a vita tárgyát az képezi, hogy mely kompetenciák tartoznak nemzeti és melyek európai kompetenciákba. Szerinte az Európai Bizottság és az EU tagállamainak többsége (sicc!) Szlovákiával összhangban azon véleményen van, hogy kisebbségi politikának nemzeti hatáskörben jó helye van, ott is kell maradnia.

Nem lenne ezzel gond, ha például Szlovákiában a nemzetiségek által megfogalmazott és elvárt jogokat teljes mértékben tiszteletben tartanák. De Klus nézeteivel nagyon is kilóg a lóláb!

Attól tartanak, hogy az őshonos kisebbség jogainak európai szintű rendezése és szabályozása ellentétes lenne a szlovák nemzeti törekvésekkel.

Elutasítják, hogy ne legyen számunkra lehetőség európai fórum elé vinni a kisebbségi jogok védelmét és sérelmét. 

Nagyjából ennyiből állt Kürthy Gábor és Martin Klus legutóbbi levélváltása. A kérdésre tehát semmitmondó, mégis egyértelmű államtitkári válasz érkezett: sorsunkat a jövőben is csak a többség elképzelése határozhatja meg! Nos, ezek után mindannyiunk számára egyértelművé válhat, hogy miért van szükségünk az összefogásra és a hatékony magyar parlamenti képviselet elérésére.   

Klust nem régen választották meg a SaS alelnökévé!

Megválasztásában a szorgos pártmunka mellett valószínűleg közrejátszott a magyarokkal szemben tanúsított magatartása is.

Ebben viszont teljes egyetértés mutatkozik minden szlovák pártban, mindegyikben futkosnak az előtérben hozzá hasonló politikusok, a nemzeti vonalat mindig és mindenhol képviselni szükséges, a magyarkérdés kézben és napirenden tartása kifizetődő a választásokon.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »