Kivonták az 500-ast és az 1000-est, tömegek állnak sorba

Kivonták az 500-ast és az 1000-est, tömegek állnak sorba

Tömegek állnak sorba Indiában az állami bankok előtt, miután a kormány kedden – meglepetés-szerűen – kivont a forgalomból több nagy értékű címletet. A kabinet a pénzhamisítás elleni küzdelemmel indokolta a lépést. A forgalomképtelenné vált pénzeket december végéig lehet beváltani.

„25 pultot nyitottunk ki, a régi címletek cseréje újra zökkenőmentesen megy. Mondtuk az embereknek, hogy nem kell pánikolni, mert december 30-ig mindennap beválthatják a régi pénzeket. A bankok estig nyitva lesznek, tehát nincs ok aggodalomra” – mondta az Indiai Állami Bank helyettes menedzsere, Shaliendra Kumar.

A helyiek nyugodtan álltak sorba az új pénzekért.

Hírdetés

„Az átváltás kétségkívül sok kényelmetlenséget okoz, de ha segít az országnak, akkor meg kell csinálni” – jelentette ki Manoj Kataria, egy helyi lakos.

A kormány azért vonta vissza a bankjegyeket, hogy gátat szabjon a korrupciónak és a pénzhamisításnak. Indiában becslések szerint több milliárd dollár értékű hamis pénz van forgalomban, 2002 és 2011 között pedig mintegy 350 milliárd dollár áramlott ki törvénytelenül az országból.

Narendra Modi miniszterelnök úgy fogalmazott: az India ellen küzdő terroristák hamisított 500 rúpiás bankjegyekkel finanszírozzák akcióikat.

„Az elmúlt években egyre több lett a külföldön hamisított indiai bankjegy az 500-as és az 1000-es címletekben. Bár nem szegtük meg a biztonsági előírásokat, az átlagember szemében a hamisított bankjegy nagyon hasonlít az igazihoz, és nehezen tudja megkülönböztetni őket egymástól” – vélte Urjit Patel, az indiai jegybank elnöke.

Az indiai gazdaság csaknem negyven százalékát a kis- és a közepes vállalatok teszik ki, amelyek nagyrészt készpénzben bonyolítják le forgalmukat. Elemzők szerint a mostani intézkedés rájuk is pozitív hatással lesz, és így a gazdasági növekedést is segítheti.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »