Kit is véd az állam?

Így volt ez a 2008-as gazdasági krízis idején, amikor a válság összes terhét szinte kizárólag a leginkább kiszolgáltatott rétegek nyakába varrták a drasztikus bércsökkentések, a szociális juttatások megvágása és az áfaemelés révén, így volt ez tavaly is, amikor felmerült a multinacionális nagyvállalatokat terhelő szolidaritási különadó bevezetése, és a jelek szerint ez történik most is, amikor az energiaárak elszabadulása, az üzemanyagok drágulása és az életünk minden területén egyre fájóbban megnyilvánuló infláció sodor egyre nehezebb helyzetbe milliókat.

Az energiaárak befagyasztását, a számlák kompenzálását nagy nehézségek árán, hosszú hónapok tétovázása után valahogy csak-csak átvitte a kormány, vagy legalábbis kitartóan próbálkozik ezzel – bár az igazán megnyugtató megoldástól még igen messze vagyunk, érhetnek még meglepetések –, az üzemanyag árának emelkedését azonban egyelőre tétlenül nézik, pedig az is begyűrűzik minden termék és szolgáltatás árába.

Hírdetés

A rezsiköltségek után azonban a legérzékenyebben az élelmiszerárak növekedése érinti a lakosságot, ezért voltaképpen el is várható a magát baloldalinak nevező Szociáldemokrata Párttól, hogy előálljanak valamiféle kezdeményezéssel ez ügyben is. Példa egyébként akad bőven mind az üzemanyag-, mind az élelmiszerárak állami szabályozására, Európa számos országában léptek már: van, ahol az áfát csökkentették, másutt, például Magyarországon, hatósági árstopot vezettek be átmenetileg egyes alapélelmiszerekre.

Nyilván, mint minden beavatkozás a piaci folyamatokba, az árak befagyasztása sem tökéletes megoldás, akadnak bőven hátulütői, csapdái a hasonló intézkedéseknek, azonban alapvető célját mégiscsak eléri: a drágulás által leginkább sújtott rétegeket valamilyen mértékben mégiscsak védi. Ezért is érthetetlen az a közfelháborodásként tálalt méltatlankodás, amely a romániai nyilvánosságban a hasonló kezdeményezést követi. Mintha bizony a politikai pártoknak, a kormánynak, az állam vezetőinek nem a lakosság érdekeit kellene védelmezniük, hanem a liberális piacgazdaságot, mintha a nagy energiaszolgáltatók és áruházláncok szorulnának segítségre, nem pedig a kicsinyke fizetésből vagy alacsony nyugdíjakból tengődő milliók.

Pedig tulajdonképpen egyszerű a kérdés: arról van szó, hogy az állam képes-e megvédeni polgárait egy válsághelyzetben, vagy pedig alapvető funkcióját feladva inkább a nagytőke kiszolgálójává válik.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »