Kiszivárgott: ezrével halnak az orosz katonák is?

Putyinék eddig makacsul titkolták az ukrajnai konfliktus miatti orosz veszteségeket, most állítólag kiderültek a számok: 2000 halott, 3200 súlyos sebesült. A szakértő szerint tízszeres az orosz katonai fölény, s ha Moszkva ma úgy dönt, az orosz katonák „holnap Kijevben reggeliznek”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök államtitoknak minősítette a békeidőben – tehát a hivatalos hadüzenet nélkül vívott kelet-ukrajnai háborúban – elesett orosz katonákról szóló információkat. Mivel Moszkva semmiképpen sem szeretné elismerni, hogy a hadsereg reguláris egységei támogatják a kelet-ukrajnai szeparatistákat, a meglehetősen cinikus hivatalos kommunikáció szerint az ott harcoló orosz katonák már leszerelt veteránok, vagy szabadidejükben mentek oda.

Nyüzsögtek az oroszok a fronton

Azonban a Forbes most olyan információkat hozott le – hivatkozva a Novij Region nevű ukrán portál által egy orosz pénzügyi laptól lementett, azóta törölt adatokra –, amelyek megkérdőjelezik a Kreml által kommunikált „minimális veszteségeket”. Már korábban is keringtek hírek arról, hogy az oroszok minden létező módon próbálják titkolni az elesett katonák számát, például mobil krematóriumokban, a legnagyobb titokban égetik el a holttesteket. Az ukránok természetesen rendre azt hangoztatják, hogy igenis hivatásos orosz katonák harcolnak az ukrán hadsereg ellen, csak a legutóbbi, ilovajszki hadműveletben legalább 3500-an voltak – teljes létszámukat 9000-re becsülik. Csak itt egyébként 366 ukrán katona esett el és 429 sebesült meg.

Több mint 5000 orosz áldozat

Most a Forbes szerint számszerű bizonyítékok kerültek elő arra, hogy nem csak az ukrán hadsereg szenvedett el óriási veszteségeket a 2014 tavasza óta zajló, Kijev kifejezésével élve terrorellenes hadműveletben, hanem az oroszok is. A hivatkozott információk szerint – amelyeket az orosz lap alapvetően hadi kiadásokról szóló cikkéből mazsoláztak ki – ugyanis az 50 milliárd dolláros költségvetésből 20 millió dollárt költenek arra, hogy kompenzálják az elesettek és sebesültek családjait, köztük idén február elsejétől több mint 2000 elesett katonát és 3200 súlyos sebesültet, akik „2014–15-ben vettek részt az ukrajnai katonai akciókban”. Ilyen kárpótlásra márpedig csak az orosz hadseregben szolgálók lehetnek jogosultak.

Hírdetés

Azaz legalább ekkora veszteséget szenvedtek el az orosz reguláris erők az ukránok elleni harcban idén február 1-jéig. A Forbes emlékeztet: Oroszországban még mindig csak az emberek mintegy negyede hiszi el, hogy orosz katonák harcolnak a Donbaszban.

Szívesen maszatolnak a számokkal

Az MNO-nak ugyanakkor Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő azt mondta: a világ titkosszolgálatai jelenleg egyetlen forrást fogadnak el hitelesnek, és az a Reuters hírügynökség, így a Forbes és az általa idézett források esetén is felmerülnek kétségek. Ami a katonai kiadásokat illeti, azok mindenütt hadititoknak számítanak, és úgy játszanak a számokkal, ahogy akarnak: katonai iskolát vagy kórházat éppúgy sorolhatnak oktatási, egészségügyi költségvetésekhez, mint a hadi kiadásokhoz, a szovjet tapasztalatok alapján pedig az orosz és ukrán fél egyaránt szívesen él ezzel az eszközzel.

Ha akarják, holnap vége Ukrajnának

Az oroszokról tudni kell, hogy akkora fölényben vannak – a szárazföldön kilenc-tízszeresben, a tengeren százszorosban –, hogy, ahogy egy NATO-tábornok nemrég fogalmazott, ha az orosz hadsereg ma úgy dönt, holnap Kijevben reggelizik. A túlerőt pedig abban a percben alkalmazni fogják, amint úgy ítélik meg, hogy az ukránok és mögöttük álló erők túl sokat „szórakoznak” velük – és ha a világpolitikai helyzet megengedi.

Ami a veszteségeket illeti, Nógrádi nagyságrendi becslésekbe sem szeretett volna bocsátkozni, de emlékeztetett: a néhány napja ünnepelt huszonharmadik függetlenség napján az ukránok mindkét oldal veszteségei kapcsán összesen 6000 halottról beszéltek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »