Kiszivárgott dokumentum: Ukrajna már ahhoz is rakétákat kér, hogy Iránt és Szíriát támadja

Kiszivárgott dokumentum: Ukrajna már ahhoz is rakétákat kér, hogy Iránt és Szíriát támadja

Az ukrán városok elleni legutóbbi támadásokban használt iráni kamikaze drónok európai alkatrészekkel vannak feltöltve – derül ki abból a titkos dokumentumból, amelyet Kijev küldött nyugati szövetségeseinek, és amelyben nagy hatótávolságú rakétákat kér az oroszországi, iráni és szíriai gyártóüzemek megtámadására – olvasható a Guardian cikkében.

Az ukrán kormány által a G7-ek kormányainak augusztusban benyújtott 47 oldalas dokumentumban azt állítják, hogy az előző három hónapban több mint 600 támadást hajtottak végre ukrán városok ellen nyugati technológiát tartalmazó UAV típusú pilóta nélküli légi járművekkel.

Hírdetés

A Guardian által megszerzett dokumentum szerint a Shahed-131-es drónban 52 darab, nyugati cégek által gyártott elektromos alkatrészt találtak, a Shahed-136-os modellben pedig 57-et.

Öt európai vállalatot, köztük egy brit multinacionális vállalat lengyel leányvállalatát nevezték meg az azonosított alkatrészek eredeti gyártójaként. „A gyártók között olyan cégek vannak, amelyek székhelye a szankciós koalíció országaiban van: az Egyesült Államokban, Svájcban, Hollandiában, Németországban, Kanadában, Japánban és Lengyelországban” – állítja a közlemény.

A dokumentum szerint Irán már diverzifikálta termelését egy szíriai gyár segítségével, amely az orosz Novorosszijszk kikötőjébe szállít. A lap szerint Ukrajna a dokumentumban jelezte:

rakétacsapásokat mérnének az iráni, szíriai, valamint az Orosz Föderációban található potenciális gyártóüzemekre. A támadásokat az ukrán védelmi erők hajthatják végre, ha a partnerek biztosítják a megsemmisítéshez szükséges eszközöket.

(Guardian – Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »