Kiszelly: Magyarország és Lengyelország képviseli az alternatívát

Magyarország és a V4 alternatívát kínálnak a német-francia föderális elképzelésekre és ezért is támadja a magyar kormányfőt Manfred Weber – mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 Ma Este műsorában.

Az év európai politikai eseményeiről elmondta, hogy két hét múlva új CDU elnököt, kilenc hónap múlva pedig új kancellárt választanak.

Az évet a járvány kezelése és a gazdasági hatások határozzák majd meg, de az új amerikai adminisztráció is új politikát visz majd, amelyhez az Európai Uniónak is alkalmazkodnia kell – tette hozzá.

A CDU elnökségért folytatott versenyfutásról elmondta, hogy jelenleg Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszter esélyes leginkább a posztra, de a tagságon belül erős a támogatottsága a pártot inkább jobbra húzó konzervatív jelöltnek, Friedrich Merznek.

A politikus nagy vihart váltott ki kijelentésével, amellyel csak a tényeket ismertette, hogy az országba 2015-ben érkező másfél millió migránsból, egymillió még mindig segélyből él.

Az esélytelennek tartott Norbert Röttgen, a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke a járvány kezelésére helyezte a hangsúlyt.

Kiszelly Zoltán szerint a német kormánypárt élén történő változás alapvetően nem befolyásolhatja az EU migrációs politikáját, mivel a migrációs kvóták még mindig nem kerültek le az asztalról, ahogy ezt a most véget ért soros német elnökség alatt is lehetett látni.

Hírdetés

A politológus szerint Manfred Weber karrierje lefelé áldozott 2019 tavasza óta. Számára a csúcs az Európai Bizottsági elnöki posztja lett volna, de ott rontotta el, hogy a magyarok ellen szólalt fel, de ezzel másokat is magára haragított. Még abban reménykedhet, hogy a ciklus hátralévő részében a 2024-es választásokig ő lehet az Európai Parlament elnöke.

Arra a kérdésre, hogy Weber mért nem ment neki Macronnak, amiért meghiúsult az EB elnöksége, úgy válaszolt, hogy ennek oka a közösen elindított német-francia föderális Európa-tervekben rejlik.

Ezzel szemben a másik oldalon Orbán Viktor és a V4 alternatívát kínál a német-francia elképzeléshez és ezért is támadja a magyar kormányfőt a német politikus.

A CSU politikusaként nem engedheti meg, hogy Orbán Viktor képviselje a kereszténydemokrata politikát – tette hozzá.

Az Európai Unió alapítói, mint Konrad Adenauer a nemzetek Európájában gondolkodott,  míg  jelenleg Brüsszel diktál. Ez az északi vagy a nagyobb országoknak kedvezőbb, míg a közép-európai országoknak kevésbé.

Véleménye szerint a brüsszeli elit nem szereti a magyar-lengyel alternatívát, a nemzetek Európája elképzelést.

Az elitek egy új tervet szeretnének és a járványra hivatkozva hogy egy globalista társadalmat kialakítására törekszenek.

A globalista erők elsöpörték Trumpot, így most már ő nincs képben és most az alternatívát már csak Magyarország és Lengyelország képviseli. Amikor a nyugati-elit támadja hazánkat, akkor pont ezt az alternatívát támadja, ami korábban működőképes volt Trump elnöksége alatt – fejtette ki Kiszelly.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »