Kiszámolták, hogy milyen drágulásra számíthatunk az idén!

Kiszámolták, hogy milyen drágulásra számíthatunk az idén!

Fokozatosan csökken az infláció Szlovákiában, de az Eurostat legfrissebb adatai szerint még idén januárban is az 5. legmagasabb volt az Európai Unióban. Annak ellenére, hogy az előrejelzés az árnövekedés jelentős lassulását vetíti előre, továbbra is ugyanarra a helyre helyezi Szlovákiát az európai országok rangsorában a teljes 2024-es évre.

Az éves infláció az egységes európai módszertan szerint Szlovákiában 4,4 százalékos szinten állt januárban, ami jelentős csökkenés a decemberi 6,6 százalékhoz képest. A 2015 óta vizsgált időszakban a legmagasabb inflációt tavaly februárban mérték (15,4%).

Hírdetés

A környező országokban az idei év januári inflációja Csehországban volt a legalacsonyabb (2,7%), a legmagasabb pedig Lengyelországban (4,5%). Az EU-ban Romániában a legrosszabb a helyzet (7,3%), a legalacsonyabb az értékeket Dánia és Olaszország jelentette (0,9%).

Az Eurostat legfrissebb előrejelzése szerint Szlovákiában az éves átlagos jelentősen, 3,5%-ra csökken 2024-ben a tavalyi 11%-ról. A visszaesésre a legnagyobb hatással az energia- és élelmiszerárak növekedésének jelentős mérséklődése lehet. Az inflációs nyomást azonban továbbra is támogatja a továbbra is feszült munkaerő-piaci helyzet. Ez a nominálbérek felgyorsult növekedésében is megmutatkozik majd. 2023-hoz képest több mint 7%-kal magasabbnak kell lennie.

Az egész EU-ban az átlagos infláció enyhén, 3%-ra csökken idén a tavalyi 3,1%-ról. A környező országok közül Csehországban a legalacsonyabb az idei infláció előrejelzése (2,9%).


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »