Kiszámíthatatlan, hogyan értelmezik majd a nőkre a saría törvényeit

Folyamatos fegyverropogás, kétségbeesett tömeg. Továbbra is ezrek próbálnak meg bejutni az amerikai csapatok által ellenőrzött kabuli repülőtérre. Afganisztánban pár nap alatt omlott össze a Joe Biden által erősnek gondolt nyugatbarát rendszer. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet igazgatója volt a vendége.

A hadsereg meg sem próbálta állítani az előrenyomuló tálibokat, a fejvesztett menekülés pedig nehéz helyzetbe hozta az előző kormány híveit, valamint a NATO-csapatokkal együttműködő afgánokat. A 20 éves demokráciaexport-kísérlet egy vagyonba került Amerikának.

Szakértők szerint az amerikai rendszer úgy omlott össze, mint a kártyavár, annak ellenére, hogy 20 éves ott tartózkodásuk alatt 2.260 milliárd dollárt költöttek el többségében hadászati célokra. Azt mondják, hogy kártyavárat még nem épített ilyen drágán senki, még az oroszok sem.

„A látszattal ellentétben ez az összeomlás nem volt meglepetés. Amit most látunk, az a teljes káosszal ér fel” – értékelte a helyzetet a szakértő.

Hírdetés

Azt is elmondta, hogy az elmúlt 20 évben ahelyett, hogy a tálibok meggyengültek volna, folyamatosan visszaszivárogtak, és információt is szereztek. Az afgán társadalomban ők biztosították  a kábítószer-kereskedelem védelmi infrastruktúráját.

„Ezekből a pénzekből fegyvereket vásárolhattak, és felkészülhettek arra, hogy fokozatosan átvegyék a hatalmat” – vélekedett Speidl Bianka.

A nők jogaival kapcsolatos kérdések keltik talán a legnagyobb aggodalmat az emberekben. A saría az iszlám erkölcsi, morális vezérelve, az iszlám teológiai rendszerében az Isten által meghatározott helyes viselkedés.

A szakértő elmondása alapján Afganisztán egy nagyon konzervatív társadalom, ahol nem lehet előre kiszámítani, hogy a saríát hogyan  fogják értelmezni a nők viszonylatában.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »