Kisvasutak, mint kapuk a természetbe – Nagybörzsöny és Kassa kisvasútjai

Kisvasutak, mint kapuk a természetbe – Nagybörzsöny és Kassa kisvasútjai

A Pest vármegyei Nagybörzsöny Község Önkormányzata és a Kassai Történelmi Gyermekvasút (KTGyV; Košická detská historická železnica) társulás közösen nyerte meg a „Kisvasutak, mint egyedülálló kapuk a természetbe és a kulturális örökségünkhöz – NatGate“ projektjét. Mindkettő legfőbb célkitűzése járműveik állagának felújítása és megőrzése az utókor számára, mivel keskeny nyomtávú vasút üzemeltetőjeként hasonló cipőben járnak. 

Határon átnyúló szlovák–magyar együttműködés keretén belül szépült Nagybörzsöny az elmúlt időszakban. Május 31-én végződött a bő két éven át tartó közös pályázat, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) anyagi támogatása tett lehetővé. 

 „Az eszmei értékeken és az ide látogatók szemének csillogásán túl kézzelfogható beruházásokkal is büszkélkedhetünk a Nyugati Kapunál – emelte ki Paulik Oszkár, a község polgármestere – a Szent István-templom díszkivilágításával, a Vásártéri Szabadtéri Színház felújításával és bővítésével. A Keleti Kapunál, a 106 éves Nagybörzsönyi Erdei Vasút gépparkjának legrégebbi személyszállítója (Ba 554) született újjá és nagyjavításra került dieselmotoros Kassa nevű mozdony (C 50).“ Nevét az együttműködés emlékére kapta, ahogy az egyik felújított kassai kocsi a Nagybörzsöny nevet vette fel. 

A közös projekt összköltségvetése 52 351,66 euró, amiből 446 548,91 az ERFA támogatása (85%). Ez a Kassai Történelmi Gyermekvasút, a projektvezető partner esetében 195 262 eurót, míg Nagybörzsöny Község Önkormányzatának esetében 251 286,91 eurót jelent. 

„Maga a kivitelezés és az összes cél sikeres befejezése a mindennapokban nem kevés kihívással járt. Az ütemtervet nem egyszer zavarta meg vagy szakította félbe a járványidőszakban kiadott rendeletek sokasága, avagy az áruhiány, az áremelkedés és az árfolyam-ingadozások miatt kialakult helyzet“ – mondta Reiter Flóra, a projekt nagybörzsönyi projektmenedzsere, emberi szakmai és gazdasági szempontból értékelve az eredményt. 

Nagybörzsönyben nagy hangsúlyt fektetnek a látogatók tájékoztatására, idecsalogatásukra három nyelvű ismeretterjesztő animációs filmet készítettek, révbe ért egy 24 táblából álló útjelzőtábla-rendszer, valamint kivilágított táblával jelölték a hozzájuk vezető bekötő utat. Egyedülálló gömbpanorámás fotókkal gazdagították a honlapjuk virtuális túráját, s térhatású hegységrendszeren ábrázolták a legfőbb turistaútvonalakat a közvetlen közelükben – sorolta Nagybörzsöny polgármestere, aki büszkén vázolta fel a csúcsfordítós irányváltós kisvasút egyedülálló műszaki megoldását is, amely ma ipari örökségünk része, melyet kötelességünk megőrizni a következő generációk számára. 

Hírdetés

A kelet-szlovákiai partner legfőbb célkitűzése a pályafelújítás és a kulturális örökség megtartása volt. 

„A legnépszerűbb és legrégebbi Katka nevű gőzösünk halaszthatatlan és nagyon igényes javítását végeztük el, cseh szakemberekkel együttműködve, akik méretre szabott kazánházat és kemencét gyártottak le a mozdony számára, melynek köszönhetően további évtizedekig pöföghet majd tovább látogatóink legnagyobb örömére“ – mondta Ľubomír Lehotský, a  KTGyV társulás elnöke. „Szlovákiában a további beruházás és fejlesztés két vasúti híd felújítása, illetve két korhű nyári személyszállító megépítése volt” – tette hozzá.

„Külső felújításon esett át a szintén százéves svájci Krokodil nevű villanymozdony, amely a Csermely-völgyben, a gyermekvasút végállomásán, az Üdülőn van kiállítva, valamint teljesült egy régi nagy álmunk, az on-line jegyértékesítés” – tudatta Igor Holéczy, a kassaiak műszaki vezetője, aki kiemelte, mindez nem jöhetett volna létre az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország program keretén belül zajló határon átnyúló együttműködés nélkül. A keskeny nyomtávú vasutak Közép-kelet-Európa vitathatatlan gyöngyszemei akár kulturális, akár ipari örökségünk részeként tekintünk rájuk. 

Mindkét kisvasút mára fontos turisztikai célponttá vált, mindkét partner a múltban már részt vett és a jövőben is részt kíván venni az INTERREG határon átnyúló együttműködésben. Pár évtizede a bezárás veszélye fenyegette őket, ma csaknem 80 000 látogatót fogadnak évente. Természetesen ehhez a munkához magas fokú elszántságra és megszállottságra is szükség van, mivel rengeteg kihívással jár, mégis minduntalan segítik egymást tudással, tapasztalattal, hálózattal és információáramlással.

Az INTERREG soron következő bemutatkozására június 6-án, kedden kerül sor Kassán magyarul és szlovákul (Aula VW Slovakia, Park Komenského 4, 9:30-tól). Szó esik a természeti örökség védelméről és megőrzéséről, a biodiverzitásról, a kockázatok kezeléséről, az árvízvédelemről és vízgazdálkodásról, valamint a katasztrófakockázat kezeléséről. Bemutatják az örökség megőrzésének védelmét. Szó esik a pályázati kiírásokkal kapcsolatos információkról és a projektválasztási eljárásokról. Az utóbbira az ebédszünet után kerül sor, 13 órától (helyszín: Kassa, UVP TECHNICOM épület, B. Němcovej 5, 001-002, 003; 11 a, b szobák).

Partnerkereső műhelymunkára kerül sor három tematikus csoportban, azt követi a hálózatépítés. A rendezvényre regisztráció ajánlott (Biriki Arianna, [email protected], +36 30 639 9502; Tuba Ildikó, [email protected], +36 30 331 6687).

Balassa Zoltán/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »