Kistérségi Rovásírás vetélkedő Érsekújvárott

Kistérségi Rovásírás vetélkedő Érsekújvárott

A rovásírás kedvelői és művelői hosszú kényszerszünet után ebben az évben ismét találkozhattak, mégpedig az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola vezetése és lelkes rovásoktatója bátor kezdeményezése jóvoltából.

Priskin Zoltán igazgató támogatásáról biztosította Salgó Gabriellát, a rovásírás lelkes népszerűsítőjét, hogy megvalósíthatja elképzelését a rovásírók találkozójára vonatkozólag. Az ötletből hamarosan terv kerekedett, s a régió iskoláiba szétküldték a meghívókat. Noha a felkészülésre kevés idő maradt, a pedagógusok érdeklődése mégis magas volt. Mintegy 40 fő jelentkezett a négy korosztályba megmérettetésre.

Elsősorban rajzpályázatot hirdettek, melynek célja a szép szövegírás rovásbetűkkel, másrészt a kreativitás milyensége a rajz megoldásánál. A feladatokat is egyszerűsítették, hangos olvasás három sor rovásbetűs szövegből állt, írásban pedig latin betűs szöveget kellett átírni rovásbetűsre minél kevesebb hibával. A régió iskolái mellett Léváról, Nagyölvedről, Komáromból, Dunaszerdahelyről és Felsőszeliből is voltak gyerekek.

A találkozót az iskola tornatermében nyitotta meg Priskin Zoltán igazgató, majd Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket. Salgó Gabriella ismertette a szervezési tudnivalókat, majd mindenki elfoglalta a helyét a kijelölt termekben.

Hírdetés

Az írásbeli után a hangos olvasás következett. A szöveg Wass Albert: Mégis mikor egyedül vagy c. írásából való volt. A gyerekek különféle feladatokban válogathattak a szabad órában, míg a felnőttek javították az írásbeliket.

A rajzpályázat munkáit megtekinthették a kiállításon, továbbá Dittler Ferenc összerovásos munkáiból rejtvényeket fejthettek meg. Rovás társasjátékok is rendelkezésükre álltak az érdeklődőknek. Mindemellett finom uzsonna és frissítő várta a vendégeket. A délután hamar elszaladt, az értékelésen Salgó Gabriella elmondta, hogy a magas színvonal miatt nem helyezéseket, hanem sávos besorolásokat adtak, hiszen korosztályonként több hibátlan munka is akadt. Először a Czuczor Gergely Alapiskola tantestületének és igazgatójának köszönte meg a támogatást, majd a felkészítőknek adta át az emléklapot és az ajándékot, továbbá Patassy Sándornak, a FER vezetőjének és a Csallóköz c. lap szerkesztőjének köszönte meg a segítséget.

Remélhetőleg a jövőben is lesz folytatása, hogy a szunnyadó parázs feléledjen és még több gyermek ismerkedhessen meg őseink rovásírásával és bővíthesse tudását a magyar művelődéstörténet fontos részével. Köszönet a lelkes szervezőnek, Salgó Gabriellának, hogy lehetővé tette az elhivatott pedagógusok és tanítványaik találkozását.

(Mészáros Magdolna/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »