Kiskirályok Brüsszelben

Kiskirályok Brüsszelben

Alapvető diplomáciai, udvariassági, sőt munkavégzési szabályok figyelmen kívül hagyása a legfelsőbb szinteken. Családi nyaralások egzotikus szigeteken – kiküldetésnek álcázva. Személyes ellentétek, kisstílű erőfitogtatások. Konyak reggelire. Ez is az EU.

A folyosói pletykák Brüsszelben is kíméletlenek: nem véletlen, hogy Jean-Claude Junckerről már megválasztása előtt szaftos történetek keringtek. Alkoholfogyasztási szokásait különösen az angol sajtó szellőztette, ezzel is bizonygatva a bizottság elnöki posztjára való alkalmatlanságát. Célt ugyan nem értek, de a biztosi székhelyen, a Berlaymont palotában ma is nyílt titok: Juncker szobájában nagy tételben fogy a konyak. Forrásunk egy alkalommal napközben került egy liftbe Junckerrel, s már az őt körülvevő alkoholgőztől kis híján lerészegedett. Megdöbbentő viselkedéséről is sok kis színes történet forog közkézen. Azt már az idén májusban Rigában rendezett, keleti partnerség csúcson bizonyította, a kamerák kereszttüzében is bármikor lekever egy maflást némely miniszterelnöknek. Hadilábon áll a határidőkkel, sőt, egyesek szerint az Európai Tanács elnökével, a lengyel Donald Tuskkal is. Juncker állítólag nincs kifejezetten jó véleménnyel a kelet-európai országból érkezett, kezdetben angolul sem beszélő és európai nagypolitikai tapasztalat híján lévő Tuskról. Tegyük hozzá, a 400 ezres Luxemburg egykori miniszterelnökeként Juncker is megtapasztalhatta már kicsinységét: az EU–török csúcs előtt Erdogan azzal tette helyre, hogy náluk odahaza egy közepes méretű várost laknak ennyien.

Hírdetés

Nincs tehát könnyű dolga a keleti végekkel: jó példa erre a román biztos, Corina Cretu is. Amint azt a közelmúltban a Politico lap brüszszeli kiadása is megszellőztette, a regionális politikáért felelős biztos nem szigorú munkamoráljáról híres: az elmúlt évben a biztosok heti ülésének egynegyedéről hiányzott. Munkatársainak fele már otthagyta, kifogásolva többek között, hogy Cretu hivatalos programjának szervezése szinte lehetetlen. Hogy miért? Mert a volt újságírónő számára a heti munkanap kedden kezdődik és szerdáig tart, délelőtt 10 óra előtt pedig nem hajlandó egyetlen megbeszélést sem lebonyolítani, tekintettel arra, hogy nem szeret korán kelni. Szereti viszont az egzotikus helyszínekre szervezett kiküldetéseket, amelyekről csak több nappal a hivatalos programok letelte után tér vissza. Az irodai dohányzását ellenzőit pedig stílszerűen azzal szerelte le, náluk Romániában a miniszterek törvényen felül állnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015. 12. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »