Kísérteties: XIX. századi HG Wells-sztorit találtak

A sokat látott szakértőket is megdöbbentették a látottak. Senki nem hitte volna, hogy ilyesmire bukkanhatnak még 2016-ban, de a valóságot már nem lehetett tagadni. A rejtélyes archívum kísérteties szöveget rejtett. Ez volt A szellemjárta mennyezet, ami a Strand magazinban jelenik meg, elsőként ezen a héten.

Merthogy erről van szó: a jeles sci-fi szerző, HG Wells eddig kiadatatlan munkájára bukkant a Strand-szerkesztő Andrew Gulli az Illinois-i Egyetemen. Mindezt azután, hogy értesült róla: az intézmény tekintélyes Wells-archívumot őriz. Gyorsan kérte is hát egy munkatársát, fénymásolja le kéziratok százait, hátha sikerül találni valami korábban nem látottat. 

Hasonló, mint a The Red Room

Hírdetés

Gulli a Guardian-nek elmondta: csak a címek alapján több korábban nem ismert írást sejtett, de végül oldalak ezreinek áttanulmányozása után a The Haunted Ceiling sztorijáig sikerült eljutni. Az írás a The Reed Room szövegére emlékeztette őt, és úgy vélte, egy igazán érett Wells-szövegről van szó. Kapunk egy természetfeletti eseményt, és eltérő karaktereket, akik reagálnak rá: irodalmi és tudományos alkatokat. 

Wells a szöveget az 1890-es évek közepén, harmincas éveibe lépve jegyezhette, tehát nagyjából egy időben az 1896-os The Red Room-mal. Ebben egy szörnyű éjszakába nyerhetünk betekintést, mikor is egy szkeptikus ember igyekszik bebizonyítani, hogy a kastélyt, amiről állítják, nem is szállták meg kísértetek. 

A szakértők sosem hallottak róla

Az 1866-os születésű angol író többször írt gótikus történeteket olyan kétkedő emberekről, akik mégis csak kénytelenek voltak szembesülni valami természetfeletti eseménnyel. Ilyen volt például a The Story of the Inexperienced Ghost is. A The Haunted Ceiling viszont olyan jól lappangott, hogy két Wells-kutató, Patrick Parrinder és Michael Sherborne is arról számoltak be az AP-nek: sosem hallottak róla korábban. Az 1890-es évek közepén egyébként jól mentek a kísértethistóriák, és Wells is termékeny volt, miközben a pénzre igencsak rászorult. Rejtélyes tehát, miért porosodhatott az asztalfiókban ez az írás. 

Wells legnépszerűbb műveivé aztán Az időgép (1895), a Dr. Moreau szigete (1896), A láthatatlan ember (1897) és a Világok harca (1898) váltak. A szerző a negyvenes évek közepéig írt, mígnem aztán 1946-ban, 79 évesen hunyt el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »