Kisebbfajta csodát vitt véghez egy roma fiatalember Borsodban, gyerekmosolyok kísérik az útját

Kisebbfajta csodát vitt véghez egy roma fiatalember Borsodban, gyerekmosolyok kísérik az útját

Egy roma fiatalember közel száz szegény, hátrányos helyzetű gyereket tanít finomságokat sütni. Kis kedvességnek indult a járvány elején, most pedig már a Mutass jó példát díj jelöltségét éri a program, amelynek célja, hogy mélyszegénységben élő gyerekeket, fiatalokat segítsen szakmához, munkához.

Halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket szeretne szakmához segíteni egy 22 éves hernádnémeti pék, aki már 96 roma gyereket tanít sütni tanműhelyekben.

A leendő cukrász Galamb Alex, a Mutass jó példát díj egyik jelöltje országos hálózattá fejlesztené a „Sütni jó!” mozgalmat, hogy a mélyszegénységben élő gyerekek így találjanak utat a munka világába.

„Minden a miskolci számozott utcákon kezdődött:

mélyszegénységben éltünk, és én öt tantárgyból megbuktam nyolcadikban a pályaválasztás előtt, pedig ez az időszak nagyon fontos. Bekerültem a miskolci gyermekvárosba, ahol segítettek behozni az iskolai lemaradásomat, én pedig megfogadtam, hogy az ország legjobb pékje leszek. Bekerültem a Debreczeni Márton Szakképző Iskolába, 2017-ben a Szakma kiváló tanulója versenyen országos negyedik lettem” – fonta a múltját néhány mondatba Galamb Alex, a Mutass jó példát díj egyik jelöltje.

A roma fiatalember útja a gyermekvédelemben végzett pék munkája mellett a Kisgergely Cukrászdába vezetett, ahol

takarított, de hamar kiderült, hogy pék is,

és később beiskolázták cukrásznak, most is itt dolgozik.

Hírdetés

Amikor beütött a koronavírus-járvány, a bátyja bezárt iskola miatt otthon lévő egyik gyermeke „szórakoztatására” sütni kezdett. A kicsi annyira élvezte a dolgot, hogy elmondta a cigánytelepen a társainak is, és hamarosan már tucatnyinál is többen érdeklődtek a kakaós csigák, banánlevelek, lekváros bukták és briósok világa iránt, mentek sütni „Alex bátyához”.

Ekkor támadt a szervezett sütések ötlete, amihez Galamb Alex kikötötte, hogy csak a házi feladatok elkészítése után lehetett részt venni rajtuk. Így is vonzó volt a program a gyerekeknek.

„Borsod megyében van már öt bázis, 96 gyermek vesz részt a Sütni jó! kampányban” – mondta az elért eredményről. Hernádnémetiben van a süni jó 1. csapat, a 2. Perén, a 3. Homrodon – minden településen 15 gyerek jár sütni.

Most az a célja, hogy minden nagyvárosban találjon olyan, szociális érzékenységű embert, aki létrehozná a helyi Sütni jó! bázist.

„Nem is feltétlenül a szegénységről van szó. Mindenhol vannak olyan gyerekek, akik kicsit el vannak veszve a világban, akiknek segíteni kell például a pályaválasztásban.

Meg kell mutatnunk nekünk, romáknak, hogy ugyanolyan hasznosak vagyunk, mint a nem romák.

Szeretnénk oszlopos tagjai lenni a társadalomnak – én ezt vallom. És szeretném evvel segíteni a pék- és cukrászutánpótlást is. Hiszek abban, hogy mindegyik gyereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy élni tudjon vele” – hangsúlyozta Galamb Alex, hozzátéve: vannak már nyolcadikos pártfogoltjai is, akiket nagyon buzdít, hogy menjenek az élelmiszeriparba tanulni.

„Törj ki a mélyszegénységből, állj be a munka világába. Ha munka van, minden van” – összegzett az InfoRádióban.

Nyitókép: mutassjopeldat.hu

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »