Kis mesemondók nagy ünnepe

A szerencsét kereső szegénylegényről, a csodatevő kalapról, a székely ember furfangos természetéről, királylányokról, királyfiakról, a három kívánságról, a bugyuta ember együgyűségéről, a valóságból és a természetfölöttiből vett megannyi történetet meséltek el tizennyolc településről érkezett kisdiákok pénteken a mesemondó vetélkedő megyei szakaszán a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban.

A székely ruhás lányocskák és legénykék tanítójukkal érkeztek a helyszínre, volt, akit szülei is elkísértek, s mert a mesemondást évfolyamonként külön termekben tartották, mindannyian részt vehettek hallgatóságként a bemutatókon. Előkészítőtől negyedikig korosztályonként tíz-tíz kisdiákot válogattak be a megyei vetélkedőre az előzően kilenc körzetben megtartott helyi versenyszakaszon, Sepsiszentgyörgyről és Barótról minden évfolyamra jutott mesemondó, az erdővidéki iskolákból különösen sok tehetséges diák érkezett a megmérettetésre.

Hírdetés

A Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Versenyt (amelyet szintén Sepsiszentgyörgyön tartanak november közepén) megelőző háromszéki válogató mottójául a szervezők Boldizsár Ildikó mesekutatótól kölcsönzött idézetet választottak: „A mesében minden benne van: mindaz, ami volt, és mindaz, ami még lehet.” Minden esztendőben az az iskola szervezi a versenyt, amelynek negyedikes diákja az előző évi vetélkedőn első helyezést ért el, ezért volt az idei házigazda a Mikes Kelemen Elméleti Líceum. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és az oktatási minisztérium közös rendezvényén Kocsis Annamária, a háromszéki magyar tannyelvű elemi oktatásért felelős tanfelügyelő, zsűritag azt hangsúlyozta, nem a nyerteseket keresik, hanem a tehetséges mesemondók között is a legtehetségesebbeket. Korosztályonként három-három tanító, tanár, múzeumpedagógus, színész értékelte a kis mesemondók produkcióit, amelyek a témától függően hol megnevettették, hol a mese szereplőivel együttérzésre ösztönözték a hallgatóságot.

Íme az első díjasok névsora: az előkészítő osztályban Bogdán Bence Hunor (Szörcsei Elemi Iskola) és Kolumbán Álmos Gergő (baróti Gaál Mózes Általános Iskola), első osztályban Szabó Dávid (ozsdolai Kun Kocsárd Általános Iskola), második osztályban Borbándi Rezeda (torjai Kicsi Antal Általános Iskola), harmadik osztályban Toók Emese (nagyajtai Kriza János Általános Iskola), negyedik osztályban Demes Judit (kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum). Az oklevelek és könyvjutalmak átadása mellett minden résztvevőről elismerően szóltak a zsűritagok, hisz ők a helyi, körzeti előválogatás alkalmával több száz háromszéki mesemondó között bizonyultak a legtehetségesebbeknek. A kiérdemelt közös lakoma után a gyermekek búcsút mondtak egymásnak, s tán a ma kezdődő egyhetes vakáció után, visszatérve iskolájukba, arról mesélnek, hogyan érezték magukat a sepsiszentgyörgyi mesemondó versenyen.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »