Kire lehet veszélyes a minimálbér növekedése?

Kire lehet veszélyes a minimálbér növekedése?

Két év múlva már az idei szlovákiai átlagbér 60 százaléka lesz a minimálbér, de egyes szakember úgy vélik, a kormány döntése veszélyes lehet a munkahelyek bizonyos csoportjaira.

A 60 százalék a két évvel korábbi átlagbérből kerül kiszámításra, tehát 2026-ban az idei középértéket fogják figyelembe venni. Jelenleg a szlovákiai minimálbérnek az átlag 57 százalékát kell legalább elérnie, idén a tavalyi megegyezésnek köszönhetően 50 euróval emelkedett és eléri a 750 eurót.

A növekedés tehát érzékelhető lesz a korábbiakhoz képest, s nem csak azok esetében, akik a legalacsonyabb béreket keresik, hiszen a hétvégi és éjszakai pótlék is emelkedik. Éppen utóbbi okozhat bonyodalmat a cégek számára, mert ahol éjszaka vagy a hétvégén is dolgozni kell, ott bizonyos a költségek jelentősen megnövekednek, amely aztán elbocsátásokat és vállalati bezárásokat is eredményezhet.

Hírdetés

A leginkább érintettek a gazdaságilag elmaradottabb régiók lehetnek, ahol korábban is növekedett a munkanélküliség a minimálbér nagyobb emelése után, de az is nyilvánvaló, a jelenlegi munkapiaci helyzet nem erre mutat, hiszen egyébként is munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalkozások.

Tegyük hozzá, hasonló elemzések mindig megjelennek, amikor a bérek szintjén emelés történik, ami viszont sürgetőbb volna, az az alacsony bérű munkavállalók adó- és járulékterheinek csökkentése, amiről viszont egyelőre nincs szó, s a baloldali kormányok nem szívesen élnek ezzel, mert az az államháztartás bevételeire is negatív hatással lenne.

Az viszont teljesen egyértelmű, hogy a Fico-kormány szeretné a korábbiakhoz hasonlóan széles célcsoportokra terjedő szociális csomagjaival segíteni a lakosságot, a nagy kérdés csak az, mennyire fogja ezt elbírni a költségvetés és hova fejlődik a szlovák gazdaság az inflációs növekedés utáni néhány esztendőben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »