Király Zsolt: Az alkalmatlan felvidéki „politikus” távozásának tanulságai

Király Zsolt: Az alkalmatlan felvidéki „politikus” távozásának tanulságai

Nyitókép: Körkép.sk

Menyhárt József lemondott a Magyar Szövetség dunaszerdahelyi járási elnöki tisztségéről. Lehúzva ezzel a párt rolóját a legnagyobb magyar járásban. Tette mindezt négy és fél évvel azután, hogy csúfosan megbukott az akkori MKP elnökeként is. Menyhárt személyében a felvidéki magyarság eddigi legalkalmatlanabb vezetője távozik a politikai porondról.

Közéleti súlyát tekintve jelentéktelen figuraként vonul be a honi magyar politika történelemkönyvébe, az általa képviselt jelenség azonban túlmutat Menyhárt jelentőségén. Így érdemes külön is szólnunk róla. Annál is inkább, mert kártékonyságában, gonoszságában, gőgösségében, pénzéhségében, dilettantizmusában tanulságok egész sorával szolgál mindannyiunk számára a szeptember 28-i tisztújító kongresszus előtt.

Menyhárt József verséneklőként,  ceremóniamesterként (vőfélyként), civil foglalkozását tekintve pedig a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem nyelvész-oktatójaként került 2016-ban a Magyar Koalíció Pártja élére. Majd akadt viszonylag gyorsan Világi Oszkár felvidéki magyar oligarcha hálójába.

A nagypolitikába abszolút felkészületlenük került, e sorok írója sajnos testközelből figyelhette, ahogy hősünk nemcsak saját pártja, de az országos politika legalapvetőbb elemeivel, összefüggéseivel sem volt tisztában. Felkészületlenségétől csak szlovák tudása volt kiábrándítóbb, de ezt a hiányosságát a nyelvész Menyhárt évekig sikeresen leplezte. A Gramma Nyelvi Irodában, ahol a kétezres évek elején szervezőtitkárként dolgozott, legendák keringtek arról, hogyan hiányzott, jelentett beteget mindig, vagy állt elő a legelképesztőbb indokkal, csak ne kelljen jelen lennie és szlovákul megnyilvánulnia.

Pártelnökként úgy vállalt politikai egyeztetéseket, „vezetve“ akár ellenzéki kerekasztalt is, hogy tudása az előre megkapott, aprólékosan kidolgozott és bemagolt, szlovák kottához való ragaszkodásig terjedt. Érdemes a képarchívumban visszakeresni azokat a meglepett, Menyhárt reménytelen felkészületlensége miatti kiábrándult tekinteteket, amelyek Dostál, Sulík, Hlina, vagy pás politikusok arcáról akkoriban lerítt.

Amiben viszont kezdettől fogva élen járt, az a hatalommal való visszaélés. Szenvedélybetegségéről és egyéb emberi gyengeségeiről családjára való tekintettel nem írunk. Falujában, illetve pártjában épp elegen tudnak részletesen különböző ügyeiről.

Ami viszont közérdek, így beszélni kell róla, az Menyhárt József mérhetetlen pénzéhsége volt. A korrupció, a csúszópénzek beszedése teljesen hatalmába kerítette. Legyen szó akár templomfelújításról, vagy más, jellemzően Magyarországról származó egyéb pályázati pénzekről. Dodi pozíciójából adódóan tudta, kinek a pályázata volt sikeres és mennyire. Ő pedig szerette felkeresni a győztes szervezetek képviselőit…

Saját falujának akkori, köztiszteletben álló lelkipásztora sírva panaszolta az egyik szentmisén Menyhárt módszereit. A plébános úr már nincs a faluban, Menyhárt ellenben ma már mintha mi se történt volna, a világ legtermészetesebb módján gitározik a feszület alatt a templomban. Krisztus nevében?

Hírdetés

Évekig folytatott tevékenysége közben különböző hazugságokkal, manipulációival sorra lehetetlenített el szinte mindenkit, aki nem kért áldásos tevékenységéből, aki okosabb, felkészültebb volt tőle, vagy csak egyszerűen nem volt hajlandóan „osztozni“ vele.

A magyar párt köztársasági-elnökjelöltjeként érte utol az országos leégés, amikor képtelen volt megszólalni szlovákul az országos médiában. Majd szégyenszemre inkább visszalépett a jelöltségtól. A parlamenti bukás után lemondott az országos elnöki tisztségről is, hogy szinte azonnal az akkori Matovič-kormány kritikusává váljon. Ami természetesen szíve joga, csakhogy közben mindez nem riasztotta vissza attól, hogy feleségét az akkori OLaNO által felügyelt Belügyminisztérium alá tartozó Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárói székébe javasolja. Sikertelenül.

Majd a párt szétverését a Dunaszerdahelyi járásban is folytatta. Az önkormányzati választások előtt erőből, furfanggal, zsarolással, – mikor mire volt épp szükség, – sorra léptette vissza a polgármesteri jelöltségből fontos településeken is az MKP jelöltjeit. Hogy helyette hidasokat, függetleneket indítson, akik egy húron tudott pendülni. Hogy a Magyar Szövetség jelenleg működésképtelen a Dunaszerdahelyi járásban, hiszen immár saját pártelnök-jelöltet sem volt képes javasolni a szeptember végi tisztújítás előtt, az nagymértékben Menyhártnak köszönhető.

A magyarság politikai képviseletét őszintén gondoló becsületes, tisztességes emberek százai fordítottak hátat a magyar pártnak Menyhártnak köszönhetően. Választók tízezrei dönthettek inkább úgy, hogy ebből nekik elegük van. Ő viszont járási szinten továbbra is – kampányfőnökként, koordinátorként, mikor mire nyílt lehetőség – nyerészkedett.

Körkép.sk exkluzív! A bukott pártelnök visszatér: Menyhárt járási elnök, majd OT-elnök lenne

Igen, a sok óriásplakát, lekenyerezés, lakodalom, zenei vonal által mérhető támogatottságot tudott felmutatni egyéni karikák számában. Többségében olyanoktól, akiknek fogalmuk sem volt Menyhárt valódi énjéről. Karikáival folyamatosan zsarolta pártbeli kollégáit, hogy ha nem rakják befutó helyekre, ha nem lehet megyei képviselő, továbbáll. Az, hogy miatta tíz- és tízezer jószándékú magyar ember fordult el végleg a felvidéki magyar politikától, már soha nem derül ki.

Menyhárt József szeptember közepén lemondott a járási elnöki tisztségről. Személyében egy tökéletesen alkalmatlan, velejéig romlott, végtelenül korrupt embertől szabadult meg a közösség. Olyan embertől, akit a politika közelébe sem lett volna szabad engedni.

A Magyar Szövetség 2024. szeptember 28-án tisztújító kongresszust tart. Az eddig ismert négy elnökjelölt (Becse Norbert, Pandy Péter, Cziprusz Zoltán, Gubík László) között többen is vannak olyanok, akik könnyen a menyhárti jelenséget vihetik tovább.

Nem sikerült a visszatérés az MKP bukott elnökének

Ezért sem mindegy, kit választ majd a párt saját elnökének. Hiszen tanulni kell a hibákból, ahogy a választók azt már megtették. A Magyar Szövetség ma már csak a felvidéki magyarság 30-35 százalékát tudja megszólítani. A menyhártjózsefeknek is köszönhetően.

Király Zsolt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »