Kinek a pénzéből és mit ünnepel a Müpa?

Kinek a pénzéből és mit ünnepel a Müpa?

A feltett kérdés költői, a történet szomorú. És vérlázító!

Olvasom, „A népzene lenyűgöző sokszínűségét ünnepli a Müpa”. Nosza, mondom, vegyünk jegyet, párommal imádjuk a magyar népzene sokszínűségét.
De nézzük a listát, kik is nyűgöznének majd le engem népzenével?!
A Müpa szerint.
Lakatos Mónika és együttese, a Cigány Hangok, a Parno Graszt és a Bohemian Betyars (utóbbinak magyar weboldala sincs, speed-folk freak-punk és Hungarian, Balkanic and Gipsy zenében nyomulnak)? No, ezek a cig@ny, mások szerint a roma lenyűgözők.

Azután ott van a listán a Napfonat. Ők a délszláv zenére esküsznek, meg orosz, bolgár, sőt tán mexikói ihletésű lenyűgöző muzsikáik is vannak. És, ha már balkáni, aki szereti a balkánit, ott lesz a szintén lenyűgöző ünnepen a Zűrös Banda is, amelyik nem tagadja lenyűgöző balkáni beütését.
No, de akkor mi, az magyarok népzenéjét, az magyarnépzenét szeretők miért menjünk a népzene lenyűgöző cigány, balkáni, orosz, bolgár és mexikói beütések mellett erre a vélhetően emelkedett – autentikus magyar népzenétől elemelkedett – eseményre?
Hát azért, mert (kivételnek?) lesz ott egy magyar népzenét játszónak tűnő együttes is, amelyet Erdőfűnek hívnak!

Látva a műsort, egy gyanútlan külföldinek úgy tűnhet, mintha Magyarországot 80%-ban cigányok, balkániak, oroszok, bolgárok, mexikóiak laknák, vagy magyar népzene errefelé nem is lenne. Pedig dehogy, csak bizonyára a Müpa szervezőinek, vezetőinek szíve és pénztárcája domborodhatik leginkább abba a másik, a nem magyar irányba.
Mert azt tudniuk kell, és tudják bizony, hogy több tucatnyi virtuóz magyar népzenét játszó együttessel is be tudhatnák mutatni a magyar népzene lenyűgöző sokszínűségét.

De mint az esemény címéből – nyilván nem véletlenül – kiolvashatjuk, csak én balga, erre nem gondoltam, a Müpa ünnepli(!) sokszínűséget, nem a magyarok!
De kinek a pénzéből?

Hírdetés

p.s.: Hogy érdekesebb legyen a fenti történet, a Müpa honlapján az invitáló szöveg ezzel a csúsztatással indul:
„A 2008 óta évről évre jelentkező magyar népzenei gálán …”

Néhány mondattal később:
„A 2022-es gálaműsorban nem minden előadó szólaltatja meg autentikus módon a népzenét…”
Tegyük fel a kérdést: lesz egyáltalán olyan előadó, amelyik autentikus módon szólaltatja meg a MAGYAR népzenét?

Üdvözlet, KJ

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »