Kínai külügyi államtanácsos: a kínai-orosz kapcsolatok sziklaszilárdak

Kínai külügyi államtanácsos: a kínai-orosz kapcsolatok sziklaszilárdak

2023. 02. 22.

A kínai-orosz kapcsolatok sziklaszilárdak, és kiállják a változékony nemzetközi helyzet minden próbáját – jelentette ki Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója, amikor kedden Moszkvában fogadta őt Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára.

“Úgy vélem, hogy ma nagyon jók a lehetőségeink a szoros stratégiai együttműködés és kapcsolatok folytatására közös stratégiai érdekeink védelmében” – mondta.

Kifejezte Kína készségét arra, hogy Oroszországgal együtt szilárdan kiálljon a nemzeti érdekek védelme mellett, és előmozdítsa a kölcsönösen előnyös együttműködést annak a megállapodásnak a szellemében, amelyet Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberi telekonferencia-megbeszélésen fogadtak el.

Nyikolaj Patrusev különösen fontosnak nevezte az orosz-kínai koordináció elmélyítését a nemzetközi színtéren. Hangsúlyozta, hogy Moszkva feltétlen külpolitikai prioritásai közé tartozik a két ország stratégiai partnerségének elmélyítése, amelynek alapját a kölcsönösen tiszteleten alapuló párbeszéd és a problémamegoldási megközelítések közelsége képezi.

Hírdetés

Az orosz tisztségviselő szerint a kollektív Nyugat Oroszország és Kína ellen és a fejlődő országok kárára cselekszik. Megerősítette, hogy Moszkva támogatja Pekinget Tajvan, Tibet, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület és Hongkong kérdésében. Szerinte a nyugati országok Kína lejáratására használják ezeket fel a területeket.

Patrusev azt is hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok értéke önmagukból fakad, és nem függ a külső konjunktúrától. Hozzátette, hogy mindkét ország az igazságos világrendet támogatja, és üdvözli, hogy egyre több állam választja a szuverén fejlődés útját.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a kínai külügyi vezetőt személyesen fogadja majd Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Az orosz szaktárca előrejelezte Szergej Lavrov külügyminiszter és a kínai diplomata találkozóját.

Vang Ji korábban közölte, hogy Peking fel fogja vázolni álláspontját az ukrajnai konfliktus rendezéséről. A diplomata szerint a dokumentum Hszi elnök javaslatait fogja tartalmazni, amelyek között szerepel a területi integritás és a szuverenitás, valamint az ENSZ alapokmányában foglalt célok és elvek tiszteletben tartása, továbbá a biztonsági fenyegetések komolyan vételének szükségessége.

Orosz sajtóforrások szerint az elkövetkező hónapok során a kínai elnök is Moszkvába látogathat.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »