Kína visszalépteti az UNESCO élére szánt jelöltjét

Kína visszalépteti az UNESCO élére szánt jelöltjét

Kína visszavonja jelöltjét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) élére, és az egyiptomi Moushira Khattab jelölését támogatja – írja a South Chine Morning Post. Kína egyébként Qian Tangot jelölte az UNESCO új főigazgatói posztjára, aki 2010 áprilisa óta az UNESCO helyettes főigazgatója.

A döntésről azt követően számoltak be, hogy az Egyesült Államok bejelentette, 2018 végi határidővel kilép az UNESCO-ból. Washington ezt a szervezet „Izrael-ellenes elfogultságával” indokolta, valamint azzal, hogy az UNESCO tevékenységében alapvető reformokra lenne szükség. A továbbikban megfigyelői státuszt tartanának majd fenn a szervezetben, a döntés 2018. december 31-től hatályos.

Később az izraeli kormányfői hivatal is közölte, hogy Izrael megkezdte az előkészületeket arra, hogy az Egyesült Államokkal együtt kilépjen az UNESCO-ból.

http://mno.hu/

Hírdetés

Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója egyébként mély sajnálatát fejezte ki az Egyesült Államok csütörtöki döntése miatt. Washington kilépése veszteség az ENSZ-családnak, veszteség a multilateralizmus számára – szögezte le. Hozzátette, hogy egy olyan időszakban, amikor az erőszakos szélsőségek elleni küzdelem miatt újabb befektetésekre lenne szükség az oktatásba és a kultúrák közötti párbeszéd előmozdításába, nagyon sajnálatos, hogy az Egyesült Államok éppen abból az ENSZ-szervezetből lép ki, amely vezető szerepet játszik ezekben a kérdésekben. Az Egyesült Államok indoklására reagálva számba vette az UNESCO egy sor olyan intézkedését, amelyet Washingtonnal közösen hozott az antiszemitizmus ellen. Felidézte például, hogy az UNESCO – amerikai egyetemek együttműködésével is – közösen dolgozott az egyik legismertebb holokauszt-túlélővel, a 2015-ben elhunyt, lengyel származású Samuel Pisarral, aki a szervezet jószolgálati nagykövete és holokausztoktatásért felelős különmegbízottja volt.

"It is deeply regrettable for the US to withdraw from UNESCO, the UN agency promoting education for peace & protecting culture under attack" pic.twitter.com/9dPK4PEGES— UNESCO (@UNESCO) 2017. október 12.

Izrael júliusban csökkentette az UNESCO számára juttatott támogatás mértékét, miután az ENSZ kulturális szervezete két palesztin emlékhelyet is felvett a világörökségek listájára. Mindkét műemlék a ciszjordániai Hebronban található, az egyik a zsidó vallás egyik szent helye, a másik pedig egy mecset. A legnagyobb palesztin város, Hebron óvárosa is a világörökség része lett, ráadásul a veszélyeztetett helyszínek között. Benjamin Netanjahu miniszterelnök csalódást keltőnek nevezte az UNESCO döntését.

Az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata egyébként már 2011-ben beszüntette a tagsági díj fizetését, mert a szervezet teljes jogú tagként felvette soraiba a Palesztin Hatóságot. A pénzügyi hozzájárulás elmaradása miatt Washington 2013-ban elveszítette szavazati jogát.

Az UNESCOAlapokmánya szerint az 1945-ben létrehozott és a 195 tagállammal és 10 társult állammal rendelkező szervezet a nevelés, a tudomány és a kultúra területén kívánja szolgálni a békét és a biztonságot a világban. Ennek érdekében világszerte különböző programokat támogat, például az írástudatlanság leküzdése vagy a nők egyenjogúságának előmozdítása terén. Az UNESCO dönt a világörökség helyszíneiről is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »