Kína veheti át az USA szerepét a közel-keleti békefolyamatban

Kína veheti át az USA szerepét a közel-keleti békefolyamatban

Kína veheti át az Egyesült Államok szerepét a közel-keleti békefolyamatban, miután az amerikai elnök egyértelműen állást foglalt az izraeli fél mellett – azzal, hogy hivatalosan is elismerte Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosának. A palesztinok ezek után nem tekintenek hiteles közvetítőként Washingtonra, Peking viszont egyre aktívabban dolgozik azon, hogy a béketárgyalások folytatódjanak.

A tüntetők a palesztin zászlók mellett magasba tartották Recep Tayyip Erdogan fotóját is. A török elnök vezeti azokat a muszlim országokat, amelyek a nemzetközi színtéren támadják az egyoldalú amerikai lépést.

A palesztinok ügyét egy igazi nagyhatalom is támogatja: Kína nyíltan bírálta Donald Trump Jeruzsálemről szóló döntését, és Peking át is venné Washington közvetítői szerepét a palesztin–izraeli konfliktusban – miután a palesztinok már nem tekintenek hiteles közvetítőként az Egyesült Államokra.

Hírdetés

A kínai külügyminiszter a palesztin elnök képviselőit fogadta Pekingben, és megerősítette nekik: Kína szilárdan támogatja a kétállami megoldást és egy független Palesztina létrehozását.

Kína közel-keleti különmegbízottja a találkozón megerősítette, amit külügyminisztere is leszögezett a független palesztin állammal kapcsolatban.

„A felek úgy látják, hogy a nemzetközi közösségnek támogatnia kellene a békefolyamat újrakezdését, támogatnia kellene a palesztin állam létrehozását az 1967-es határokkal. Úgy gondolják, hogy Kína globális partnerként képes fontos szerepet játszani abban, hogy megteremtse a feltételeket az erősebb és hatékonyabb nemzetközi békéltető erőfeszítéseknek” – mondta Kína közel-keleti megbízottja, Kung Hsziao-seng.

A különmegbízott hozzátette: Kína a jövőben nagyobb szerepet akar játszani a palesztin–izraeli konfliktus igazságos, tartós és átfogó rendezésében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »