Kína követeli, hogy az Egyesült Államok adja át a lelőtt kínai léggömb roncsait

Kína követeli, hogy az Egyesült Államok adja át a lelőtt kínai léggömb roncsait

Kína követeli, hogy az Egyesült Államok adja át a lelőtt kínai léggömb roncsait Mészáros Richárd2023. 02. 07., k – 12:24

A kínai kormány követeli, hogy az Egyesült Államok adja át Pekingnek az amerikai légtérbe tévedt és ott lelőtt kínai meteorológiai léggömb roncsait – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Mao Ning pekingi külügyi szóvivő.

„Ez a léggömb nem az Egyesült Államok, hanem a Kínai Népköztársaság tulajdona. A kínai kormány továbbra is határozottan védelmezni fogja törvényes jogait és érdekeit” – jelentette ki a szóvivő.

Hírdetés

Mao Ning ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a léggömb kizárólag polgári célokat szolgált, és nem jelentett fenyegetést az amerikai nemzetbiztonságra.

A léggömböt, amelyet Washington hírszerző légi eszköznek minősített, amerikai közlés szerint február 4-én lőtték le Dél-Karolina állam fölött.

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes a hét végén azt mondta, a légi jármű „teljesen véletlenül” jutott be az Egyesült Államok légterébe, és kiemelte, hogy „civil eszközről” volt szó. Emellett azt vetette Washington szemére, hogy akkor lőtték le a léggömböt, amikor az már elhagyta volna a légteret. A pekingi illetékes szerint „az Egyesült Államok ezzel súlyos csapást mért a felek közötti kapcsolatok stabilizálására és fejlesztésére irányuló erőfeszítésekre, amelyekről Hszi Csin-ping kínai elnök és amerikai kollégája, Joe Biden novemberi találkozóját követően döntöttek”.

Az ügy miatt elhalasztotta pekingi látogatását Antony Blinken amerikai külügyminiszter.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »