Kína hidegháborúval riogat, de vajon jogosak a félelmei?

Kína hidegháborúval riogat, de vajon jogosak a félelmei?

Érdekes dolgok történnek a nagyvilágban. Nyugalom, nem tört ki a harmadik világháború, mindössze annyi történt, hogy Kína fenyegetésnek érzi az új, brit–amerikai–ausztrál biztonsági partnerségi szervezet létrehozását.

A paktum, amelyet a három fél létrehozott (AUKUS) gazdasági és katonai együttműködésnek is számít. A tengely (Canberra–London–Washington) jelentősége azonban inkább katonai, mint gazdasági jellegű, úgy is fogalmazhatnánk, hogy konkrét célja gyengíteni Kína befolyását a csendes-óceáni és indiai-óceáni térségben.

Ezért jött jól a két nyugati országnak Ausztrália, mint tengeri szövetséges. De a biztonságpolitikai kérdések mellett piaci előnyök is származnak a paktumból, hiszen az amerikaiak és a britek segítik elő az ausztrálok haditengerészeti felszerelését, egyebek mellett nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal. Ezért „haragudott meg” Franciaország, tulajdonképpen elesett a hatalmas összegű ausztrál megrendeléstől, amely dízel üzemű tengeralattjárókra vonatkozott.

Nézzük a másik oldalt, azt a bizonyos fő riválist.

Kína álláspontja szerint a védelmi szervezet súlyosan sérti a fegyverkezési szabályokat, ráadásul Ausztrália szembe megy korábbi önmagával, amikor még elhatárolódott a nukleáris fegyverek terjesztésétől.

Hírdetés

Kína álláspontját is meg lehet érteni, ugyanakkor pont az a Kína szólal fel, amely a múltban több nemzetközi szerződést is megszegett azért, hogy geopolitikai előnyhöz jusson. Nem szeretném az amerikaiakat védeni, de kivétel nélkül, minden nagyhatalom megszegett már fegyverkezési szerződést a történelem során. Nézzük egy kicsit más szemszögből a jelenséget.

Kína szerepe ebben a történetben egy kicsit bonyolultabb. A multipoláris világrendet éljük, ahol több ország verseng a világelsőségért. Korábban az USA mondta meg, hogy merre van az arra, de most, hogy visszaszorulni látszik – vagy esetleg Kína erősödése kelti ezt a képzetet – Peking versenybe száll.

A brit–amerikai–ausztrál paktumot azért érzi veszélyesnek, mert délről és keletről, vagyis az óceánok és tengerek felől csupa Amerika-barát és szövetséges ország veszi körül.

Bekerítették Kínát, így nem meglepő, hogy Peking nagyon élesen fogalmazott amikor azt mondta, az AUKUS létrejötte valóságos hidegháborúhoz vezethet.

A legfrissebb hírek szerint Franciaország „nagylelkűen” megbocsájtott. Elég volt egy telefonbeszélgetés Macron és Biden között és máris csomagolhat a duzzogva visszahívott nagykövet. A jövő héten már ismét washingtoni állomáshelyén lesz a francia nagykövet és mindenki elgondolkodhat azon, hogy mekkora geopolitikai játszma indult a világ másik felében az óceánokon, ha a franciákat így le lehetett pöccinteni a sakktábláról.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/39-es számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »