Kína, ha erőszakkal is, de újraegyesülne Tajvannal. De vajon képes rá?

Kína, ha erőszakkal is, de újraegyesülne Tajvannal. De vajon képes rá?

Július 24-én a pekingi központi kormányzat által kiadott, katonai stratégiát leíró „fehér könyvben” Kína lehetőségként említette Tajvan erőszakkal való újraegyesítését Kínával. A Stratfor amerikai agytröszt elemzése szerint nem üres célzásról van szó, a távol-keleti óriás jelentős fejlesztésekbe kezdett a kétéltű hadieszközök területén.

Például saját fejlesztésű, landolásra is alkalmas helikopterhordozó hajót bocsátottak vízre nemrég. A kétéltű katonai képesség (a szárazföldi és légi katonai erő tengeren keresztüli kiterjesztése a túlsó partra) a kínai stratégia egyik központi elemévé vált.

A folyamat már régóta elindult, és nem feltétlenül Tajvan miatt. Peking rengeteg erőfeszítést tett, hogy a dél-kínai tengeren lévő apró szigeteket és korallzátonyokat elfoglalja, ezzel tengeri felségterületet, halászati jogot és ásványkincseket szerzett meg. Az is tény, hogy Kína minden egyes elfoglalt szigetre katonai támaszpontot létesített, vannak korallzátonyok, amelyeket teljesen átalakított a katonai igényei kielégítésére.

Ezek amolyan előretolt állások, amelyek nem csak akadályozzák az amerikai befolyás növekedését, de adott esetben elzárhatják a dél-kínai-tengeri kereskedelmi útvonalakat, amelyeken keresztül a világ kereskedelmi áruforgalmának egynegyede közlekedik.

Kína jelentős mennyiségű hadihajóval rendelkezik, amelyek alkalmasak felszerelés és logisztikai eszközök partra juttatására, vannak olyan hajói is, amelyek katonai járműveket képesek nagy biztonsággal (fedezék nyújtásával) partra tenni, kevésbé kiszolgáltatott célponttá téve a katonákat egy offenzíva során.

Ám a világ második legerősebb gazdaságának is vannak gyenge pontjai. Ilyen a helikopterek száma. A Stratfor szerint egy sikeres Tajvan elleni offenzívához a következő években több száz új helikoptert kell legyártaniuk a flotta számára. Ráadásul nem alaptípusokról, hanem kombinált képességű harci helikopterekről van szó.

Hírdetés

Kínának kapacitásbeli problémái is vannak. Jelenleg a kétéltű hadiképessége 40 ezer katona partra juttatására elegendő – véli az amerikai agytröszt – egy esetleges invázió első hullámában.

Persze, az sem kizárt, hogy a fehér könyvbe belefogalmazott utalás Tajvan elfoglalására, csak a nagyhatalmi szárnyait próbálgató Kína tesztje a térségbeli USA-szövetségesek felé, és főleg, Hongkong felé, ahol Peking komolyan kezdi felszámolni a város autonómiáját. Ennek hátteréről alábbi cikkünkben írtunk:

A hongkongi tüntetéshullám háttere: Peking megszabadulna egyik idegesítő gyenge pontjától

Tajvan kétmilliárd euró értékben vásárolhat amerikai fegyvereket. Kína tiltakozik

Peking akár katonai erő bevetése árán is egyesítené Tajvant Kínával

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »