Kína és India megállapodott a béke és nyugalom fenntartásában a közös határaikon

Kína és India megállapodott a béke és nyugalom fenntartásában a közös határaikon – jelentette be kedden a kínai védelmi minisztérium a 19. kínai-indiai hadtestparancsnoki tanácskozásról kiadott közös közleményt ismertetve.

A tárca tájékoztatása szerint a felek pozitív, építő jellegű és mélyreható megbeszélést folytattak a határokat érintő kérdések rendezésére. Hozzátette, hogy megállapodtak a még nyitott ügyek gyors megoldásában, valamint a párbeszéd és tárgyalások lendületének fenntartásában a katonai és diplomáciai csatornákon.

A világ leghosszabb – összesen 3340 kilométeres – határán osztozó Kína és India között több évtizedre nyúlnak vissza a határviták, rendezésüket évek óta tartó tárgyalásokkal sem tudták elérni. A jelenleg "érvényes" Tényleges Ellenőrzési Vonal vitatott, de többé-kevésbé tiszteletben tartott határvonal.

Hírdetés

A határviták miatt 1962-ben alig egy hónapig tartó villámháború tört ki a két ország között, Kína elfoglalt 23 200 négyzetkilométernyi területet Indiától, és az indiai hadsereg súlyos veszteséget szenvedett. Később Kína kivonult az elfoglalt terület legnagyobb részéről, egyedül Ladakh régióban tartott meg egy 4023 négyzetkilométeres területet.

Határvillongások és kisebb összecsapások azóta is előfordultak a térségben. Legutóbb 2020 májusában közelharc tört ki kínai és indiai katonák között a területen. Akkor húsz indiai és legkevesebb négy kínai katona halt meg.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »