Kína az észak koreai helyzetről

Kína a THAAD rakétarendszer dél-koreai telepítésének ‘azonnali’ leállítását követeli

 Published: 2 May 2017 | 11:58 GMT

AFP

Peking felszólította az Egyesült Államokat, hogy azonnal állítsa le a THAAD (Terminal High Altitude Area Defense – nagy terepmagasságú légtérvédelmi rakétarendszer) telepítését Dél-Koreában.

Egy keddi sajtótájékoztató keretében a külügyminisztérium szóvivője, Geng Shuang hangot adott kormánya nem tetszésének az akcióval kapcsolatban és kijelentette, hogy készek megvédeni érdekeiket.

China to go on with drills, weapons tests in response to THAAD deployment – Defense Ministry

„Ellenezzük, hogy az USA rakétarendszert telepítsen Dél-Koreába, és felszólítjuk a folyamat azonnali leállítására. Készen állunk arra, hogy megtegyük a szükséges intézkedéseket érdekeink védelmére,” majd hozzátette, hogy “Kína álláspontja a THAAD kérdésében nem változott.”

A szóvivő nem pontosította, hogy Kína milyen védelmi intézkedéseket foganatosítana, azonban a THAAD telepítésre válaszul Kína csütörtökön bejelentette, hogy új fegyvereket fog éles lőszerekkel tesztelni biztonságának védelme érdekében.

Peking előzőleg már kifejezte aggodalmát a THAAD rendszerrel és a koreai félsziget közelében tartott amerikai-dél- koreai közös hadgyakorlattal kapcsolatban, és következetesen sürgette a feleket, hogy találjanak békés megoldást, tekintettel a régió robbanásveszélyes helyzetére. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteken megtartott New York-i ülésén Oroszország szintén támogatta a hadgyakorlatok leállítását, cserében az észak-koreai nukleáris tesztek és rakétakísérletek leállításáért.

Hírdetés

Moszkva úgy véli, hogy a THAAD rendszer állomásoztatása “további destabilizáló tényező a térség számára” a riasztóan növekvő feszültség közepette. Felszólított Washingtont és Szöult, hogy vizsgálják fölül a döntést.

READ MORE: ‘Ready to intercept North’s missiles’: US THAAD missile defense system goes operational in S. Korea – ’Készen áll az északi rakéták elfogására’ a Dél-Koreában működő THAAD rakétavédelmi rendszer.

A nemrég Dél-Koreába telepített THAAD rendszer ellenséges rakéták felfedezésére és lelövésére szolgál. Az USA erők koreai szóvivője, Rob Manning ezredes szerint hátfőn már működőképes lesz és alkalmas „az észak-koreai rakéták elfogására és dél-koreai köztársaság megvédésére.”

Dél-Koreában tiltakozásokhoz vezetett az USA védelmi rendszerének telepítése. A lakosság azt mondja, hogy ez csak arra jó, hogy kiprovokálja északi szomszédjuk támadását.

Úgy hírlik, hogy Szöulnak fizetnie kellene a védelmi pajzsért, mivel Donald Trump felszólította Dél-Koreát, hogy ’perkáljon – cought up’ a “milliárd dolláros szenzációs rendszerért.” Azonban határozott visszautasítást kapott.

READ MORE: Trump wants S. Korea to foot $1bn THAAD bill, Seoul says no – Trump azt akarja, hogy Dél-Korea 1 milliárd dollárral járuljon hozzá a THAAD számlához, Szöul azt mondja, nem.

A THAAD telepítése azon elrettentő lépések része, amelyekkel Észak-Koreát szeretnék eltántorítani a nukleáris és nem nukleáris rakétatesztektől. Áprilisban Phenjan két sikertelen kísérletet hajtott végre, és azzal fenyegetőzött, hogy bármiféle provokáció esetén elsüllyeszti az amerikai hadihajókat és tengeralattjárókat a dél-koreai vizeken.

Fordította: Urthvas Bethad

Forrás: RT hírek

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Aktuális, Hírek, Külföld


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »