Kilépett a Néppárt EP-frakciójából a Fidesz, függetlenként dolgoznak tovább – a nap hírei

Kilépett a Néppárt EP-frakciójából a Fidesz, függetlenként dolgoznak tovább – a nap hírei

A hétvégén 74 ezer krónikus beteg kaphat védőoltást a kórházi oltópontokon. Soron kívül egyenként százezer adag Pfizer vakcinát kap Csehország, Szlovákia és Ausztria az Európai Unió többi tagállamától.

Kilépett az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából a Fidesz, A tömörülés EP frakciója azután döntött a távozásról, hogy az Európai Néppárt képviselőcsoportja megszavazta az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának megszüntetését az alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén. Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a Fidesz 12 képviselője függetlenként folytatja munkáját, Hölvényi György KDNP-s EP képviselő marad a néppárti frakcióban. Manfred Weber frakcióvezető szerint a magyar kormánypárt EP frakciója eltávolodott a pártcsalád kereszténydemokrata értékeitől.

SMS oltókampányt indít csütörtökön az operatív törzs – jelentette be az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta: a hétvégén 74 ezer – 14 és 60 év közötti – krónikus beteg kaphat védőoltást a kórházi oltópontokon. Az SMS egy behívó, amely tartalmazza az oltóhelyet és az időpontot is. Hozzátette: folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, eddig 38 millió vakcinát kötött le a kormány, ebből eddig 2 millió érkezett meg. Hetente érkezik a Pfizer vakcinája, márciusban pedig újabb kínai szállítmány jön.

A koronavírus-járvány miatt szükséges stratégiai egyeztetésekért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Balla Györgyöt, Szolnok korábbi alpolgármesterét a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszteri biztos az Inforádióban elmondta: az feladata, hogy a 25 ezer fő feletti vidéki városok vezetőivel külön-külön is egyeztessen a hatékony

működésüket segítő beruházásokról. Hozzátette: a megbeszélések már jövő héten elkezdődnek, és várhatóan egyedi megoldások születnek.

Februárban 1,2 százalékkal nőtt a magyarországi álláskeresők száma az előző hónaphoz képest. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a második hónapban 302 200 érintettet tartott nyilván, ez egy év alatt csaknem 15 százalékos növekedés. Az év második hónapjában az álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,5 százalék volt. Az álláskeresők 7,5 százaléka pályakezdő.

Hírdetés

Folytatódik a határozatlan idejű sztrájk a Continental makói üzemében, miután továbbra sincs megegyezés a cégvezetés és a Makói Gumiipari Szakszervezet között. Az érdekképviselet és az őket segítő Gumiipari Szakszervezeti Szövetség vezetői hangsúlyozzák: nem béremelést követelnek, hanem azt, hogy a munkáltató minél hamarabb állítsa vissza a tavaly egyoldalúan felbontott kollektív szerződést. A munkáltató újabb tárgyalási időpontokat tűzött ki.

Soron kívül egyenként százezer adag Pfizer vakcinát kap Csehország, Szlovákia és Ausztria az Európai Unió többi tagállamától. Andrej Babis cseh kormányfő szerint az uniós tagállamok döntése értelmében a vakcinákat a jövő héten szállítják ki az említett három országba. A három állam támogatását az tette lehetővé, hogy a Pfizer cégnek sikerült növelnie és meggyorsítania a vakcinák előállítását. A csehek az Európai Unióban jóvá nem hagyott vakcinákat nem használják.

Tömeggyártásra állt át a Sinopharm kínai állami cég, amely akár több mint egymilliárd, koronavírus elleni vakcinát is előállíthat az idén – közölte a társaság elnöke. Kínában eddig négy, helyben fejlesztett védőoltást hagytak jóvá a koronavírussal szemben. Kínában több mint 52 millió adag védőoltást osztottak ki február végéig, az ország 69 országot és két nemzetközi szervezetet látott el védőoltásokkal.

Füst keletkezett az Országgyűlés Irodaházában. Nem sérült meg senki, de a füst akkora volt, hogy működésbe lépett a tűzvédelmi rendszer. A Jobbik-frakciója által használt szobában egy füstgránát lépett működésbe. Az első becslések szerint az Országgyűlés Hivatalának szerverszobájában milliós nagyságrendű kár keletkezett. Az országos rendőrfőkapitány az eset körülményeinek vizsgálatára a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki.

Romániában jelentős bírságot szabott ki a Szamost bányavízzel szennyező cégre az illetékes vízügyi hatóság. A vállalatnak 120 ezer lej pénzbüntetést kell fizetnie a folyószennyezésért. Február 17-én egy elhagyott színesfémbányába beszivárgott víz tört a felszínre, és a bányában lerakódott üledéket magával sodorva szűretlenül jutott be a Szamosba.

Orosz tisztségviselőket és cégeket sújtott büntetőintézkedésekkel az Egyesült Államok Alekszej Navalnij és munkatársai elítélése és bebörtönzése miatt. A Kreml Oroszország belügyeibe való beavatkozásnak tekinti az Egyesült Államok és az Európai Unió által meghirdetett legújabb szankciókat.

A világjárvány miatt nem engedne be külföldi nézőket a tokiói olimpia eseményeire a japán kormány. Sajtóértesülések szerint a kabinet a hazai nézők számát is korlátozná. Az ötkarikás játékokért felelős miniszter közölte: a külföldi nézők beengedéséről még márciusban dönt a kabinet.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »