Kik néznek majd ránk vissza szavazólapokról?

Kik néznek majd ránk vissza szavazólapokról?

Hétfőn délután járt le a határideje a 2014-es országgyűlési választások jelöltjei számára, hogy leadják az induláshoz szükséges aláírásokat. Ezeket az aláírásokat a választási bizottságok tegnapig valamennyi jelölt indulásával kapcsolatban döntöttek. A pártoknak, mint jelölőszervezeteknek keddig volt határidejük, hogy leadják az országoslistájukat, ezekről a Nemzeti Választási Iroda szintén 3 napon belül hoz döntést. Ez a határidő órákon belül lejár, így úgy gondoltuk, hogy áttekintjük, hogy mire is kell számítani a szavazólapokon.

A választásokon összesen közel 2500 jelölt próbálkozott indulással, a választási bizottság összesen 1577 jelöltet vettek nyilvántartásba, közülük 40 független jelölt van, a többiek közös, illetve önálló listákon szerepelnek, 50 jelölt pedig még a határidő letelte előtt visszalépett.

Országos listát 31 párt nyújtott be, ebből 18-at fogadott el Nemzeti Választási Bizottság, ennyi pártra még soha sem lehetett szavazni a magyarországi demokrácia történetében.

Mielőtt, még különösebben a demokrácia ünnepének tekintenénk ezt a magas számot, felhívjuk az olvasóink figyelmét arra is, hogy a 18 jelölőszervezet között szép számmal vannak olyan szerencsevadászok, akikről még sosem hallottunk, és valószínűleg a választások után sem nagyon fogunk. Az elemzők őket, csak „bizniszpárt” kategóriába sorolják, akik az állami támogatásért szállnak harcba, kihasználva az új választási rendszerbe épített könnyített jelöltállítási szabályokat.

A választáson indulással nem mindenki járt ilyen jó, ugyanis, közel 2 millárd forint értékű bírságot kell a jelölteknek befizetni, az ajánlólapokkal történt elszámolási hiányosságokért, mivel ezek a lapok, szigorú számadású, sorszámozott dokumentumok, amelyek „büntetési értékét” a Nemzeti Választási Iroda darabonként 50750 forintban állapította meg.

show: true, sizeAdjust: 7.5 }, axesDefaults: { tickRenderer: $.jqplot.CanvasAxisTickRenderer , tickOptions: { angle: -30, fontSize: '10pt' }, }, axes:{ yaxis:{ //min:10, max:130, //label: 'Jelöltek száma', }, xaxis:{ renderer: $.jqplot.CategoryAxisRenderer, label: 'Jelölőszervezetek' } } }); });

Nem sikerült országos listát állítania a nagy hévvel indult, majd különböző adminisztrációs akadályokon is elvérző Magyar Hajnalnak, a zászlóbontáson kívül csak egy elmarasztaló bírósági ítéletet begyűjtő Kisgazdapártnak, és a vele közös listán induló MIÉP-nek, Borbély József „kormányzó” TEMPO pártjának sem sikerült a listaállítás, Lévai György által jegyzett Nemzeti Értékelvű Pártnak is túl magasnak bizonyult a léc. Nem lesz ott minden szavazólapon az erős nevekkel készülő (NAV botrányt kirobbantó Horváth András, a devizahitelesek ügyvédje Dr. Léhmann György, és a földügyek szószólója Dr. Ángyán József) rendszerkritikusokat felvonultató Élőlánc sem, valahogy együtt tudunk élni azzal a gondolattal is, hogy a 4K! nem fog a Parlametben küzdeni a fű legalizálásért, nem fogunk tudni a szavazólapokon Kis Ádám a magyar standup koronahercegétől kölcsönzött ötlet alapján alakult Egyiksem formációra sem ikszelni.

De, hogy némi jó hírrel is szolgáljunk a Jobbik mellett ott lesz, a náluk devizahiteles ügyekben jóval radikálisabb hangot megütő Kásler Árpád által vezetett A Haza Nem Eladó Mozgalom is a szavazólapokon, érdekes és mindenképpen biztató fejlemények sülhetnének abból ki, ha ők is színesítenék az új parlamentet.

Viszont, érdekes már csak annak a gondolatával is eljátszani, hogy esetleg Schmuck Andor – aki, mint tudjuk nagyon félti a demokráciát – miatt növelni kell a parlamenti ülőhelyek méretét.


Forrás:nemzeti.net