Kiírta az előrehozott parlamenti választást a montenegrói elnök

Június 11-re írta ki a montenegrói előrehozott parlamenti választást Milo Djukanovic államfő pénteken.

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) internetes oldalának a beszámolója szerint Milo Djukanovic az előrehozott választás kiírásáról szóló sajtótájékoztatón közölte: azok a politikai vezetők, akik azt állították, hogy megvan a szükséges támogatottságuk, nem jelentek meg az egyeztetéseken. "Ezért ma – ahogyan eddig is – meg vagyok győződve arról, hogy a legjobb megoldás a parlament megbízatási idejének a lerövidítése, és előrehozott választások kiírása" – húzta alá.

A montenegrói elnök egy nappal korábban elnöki rendelettel oszlatta fel az ország képviselőházát.

A parlament feloszlatása előtt, csütörtök éjfélkor lejárt az a 90 napos határidő, amelyet Miodrag Lekic miniszterelnök-jelölt kapott arra, hogy új kormányt alakítson, de a politikus néhány nappal ezelőtt közölte a parlamenti pártok vezetőivel, hogy nincs meg a szükséges támogatottsága, így nem tud kormányt alakítani.

Hírdetés

Montenegrónak tavaly augusztus óta ügyvivő kormánya van, miután a Dritan Abazovic vezette kabinet megbukott egy parlamenti bizalmi szavazáson.

Milo Djukanovic államfő és a parlament többször is vitába keveredett az új kormány megalakítását illetően, arról is lehetett hallani, hogy a köztársasági elnök rendelettel oszlatná fel a képviselőházat, amire a honatyák úgy reagáltak, hogy szűkítették az elnök jogköreit.

Montenegróban vasárnap tartanak elnökválasztást, ezért a hivatalban lévő államfőnek még jogában állt előrehozott választást kiírni a kialakult helyzet miatt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »