Kifelé kacsingat a Sme rodina is a koalícióból?

Amennyiben a kisebbségi kormány nem tud azonnali megoldást megvalósítani az energia- és inflációs válságra, nincs értelme, hogy a Sme rodina mozgalom a koalícióban maradjon. Jelentette ki Peter Pčolinský, a párt parlamenti klubjának vezetője a TA3 Politikában című hétvégi vitaműsorában.

Ha a Sme rodina előrehozott választásokat akar, amiben a parlament többi tagjával is megegyezik, akkor elfogadják az alkotmánytörvény-tervezetet meg az előrehozott választást is – reagált erre vitapartnere, Milan Vetrák (OĽANO) koalíciós képviselő.

„Eljön az a pillanat, amikor értékelni fogjuk, hogy ezek közül az intézkedések közül melyeket sikerült átültetni a gyakorlatba, és melyeket nem, és akkor eldöntjük azt is, van-e még értelme kisebbségi kormányban működni” – tette hozzá. Vetrák szerint az OĽANO nem megy makacsul a falnak, és ha nem tudnak segítséget nyújtani, akkor helyénvaló, hogy más kerüljön helyettük a kormányba.

Juraj Krúpa, az SaS képviselője rámutatott: ha a kisebbségi kormány nem tud hatékonyan kormányozni, és nem tudja, érvényesíteni a törvényeket, akkor el kell gondolkodnia azon, hogy nem lenne-e észszerűbb előrehozott választásokat tartani.

Hírdetés

„Nem azt mondom, hogy kapaszkodunk az előrehozott választásokért, de ez a felelősségről szól” – mondta.

Denisa Sakova, a parlamenten kívüli Hlas-SD ellenzéki képviselője a koalíciót bírálta a vitaműsorban, amiért az nem segített az embereken az energiaválság és a megnövekedett infláció idején. Szerinte az intézkedések későn jönnek, mert az emberek már érzik a válság következményeit.

Vetrák azonban kifejtette, hogy több javaslatot is benyújtottak a parlament elé, például a súlyos fogyatékkal élők megsegítéséről, a kibocsátási kvótákról vagy a túlzott haszon megadóztatásáról.

Elmondása szerint a kormány a Szlovák Vilamosművekkel is tárgyalásokat folytatott az energiaárak jövő évi felső határáról. Mint mondta, 250 millió eurót fordítanak az energiaválság leküzdésére, további 150 milliót pedig a nyugdíjasok megsegítésére

Matovič esetleges leváltási kísérlete esetén Saková biztosan a leváltására szavaz. Pčolinský viszont úgy véli, hogy a miniszter leváltására nem kerül sor. Abban az esetben, ha OĽANO „megbánja”, hogy Matovič a kormányban van, és „szépen megkérik” az SaS-t, a párt elgondolkozik a koalícióba való visszatérésről – mondta Krúpa.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »