Kiderült, milyen kórházak kaphatnak uniós forrásokat

Kiderült, milyen kórházak kaphatnak uniós forrásokat

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszternek a jövő héten kellene bemutatni az Európai Unió helyreállítási alapjának kórházfelújítási csomagját. Janka Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke azonban már elárulta, milyen intézmények jöhetnek szóba a pénzosztás során. A listán egy magyarlakta régióban található kórház is szerepel.

Egyre többen bírálják Vladimír Lengvarskýt, mivel még mindig nem mutatta be, hogyan szeretné szétosztani a kórházfelújításra szánt beruházásokat a helyreállítási alapból. A közel egymilliárd eurós befektetési csomagot legkésőbb 2026-ig le kell hívni, különben Szlovákia elbukja az említett pénzösszeget. Mivel a kórházak felépítése és modernizálása egy rendkívül hosszadalmas és összetett folyamat, ezért egyre többen figyelmeztetnek arra, hogy a minisztérium kifuthat az időbőlNemrégiben Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök is megjegyzést tett Lengvarský késlekedésére, a Szlovák Kórházszövetség (ANS) pedig az utóbbi hetekben többször is felszólította a minisztert, hogy minél előbb ismertesse a terveit. Viliam Novotegészségügyi szakértő a lapunknak adott interjújában szintén azt mondta, hogy a tárcavezetőnek nincsen vesztegetni való ideje. Lengvarský június elején úgy fogalmazott, legfeljebb két héten belül a kormány elé terjeszti a javaslatát, így már jövő szerdán, a kabinet következő ülésén be kellene mutatni a terveit.

Nemrégiben lapunk arra figyelmeztetett, hogy a magyarlakta régiókban található kórházak talán nem kapnak semmiféle támogatást az egymilliárd eurós csomagból, holott a szakmai értékelések alapján a déli kórházak többsége viszonylag elhanyagolt állapotban van. Ezt az információt a kórházszövetségen kívül Keszegh Béla komáromi polgármester is megerősítette az Új Szónak. Keszegh ugyanis a Szlovákiai Városok Uniójának (ÚMS) alelnökeként arról értesült, hogy az általa képviselt szervezet részt vett egy, a helyreállítási alapról szóló tárgyaláson, ahol Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter azt mondta, hogy a pénzosztás során az állami kórházak lesznek előtérbe helyezve. A magyarlakta járásokban javarészt magánkézben lévő intézmények vannak.

Keszegh Béla úgy véli, ezzel a déli régiókban élő lakosokat diszkriminálják, hiszen ők nem tehetnek arról, hogy a lakhelyük közelében milyen tulajdonban lévő kórházak vannak, viszont ők is megérdemelnék, hogy felújított kórházakban kapjanak egészségügyi ellátást. Ezzel kapcsolatban felkerestük az egészségügyi és a pénzügyi tárcát is. Előbbi azt felelte lapunknak, hogy a tervek ismertetéséig semmilyen részletet nem hoznak nyilvánosságra, utóbbi pedig úgy reagált, hogy nincs tudomásuk Igor Matovič említett kijelentéseiről.

Janka Bittó Cigániková azonban pénteken nyilvánosságra hozta, hogy mely kórházak felújítása jöhet szóba. Elmondása szerint jelenleg két változatról zajlik vita. Az egyik oldalon Lengvarský áll, aki a pénzt a pozsonyi Rázsochy kórházba, a Turócszentmártoni Egyetemi Kórházba, valamint két magánkézben lévő intézménybe, a Homonnai és a Rimaszombati Kórházba fektetné. Vele szemben Marek Krajčí korábbi egészségügyi miniszter (jelenleg az OĽaNO parlamenti képviselője) csak az állami intézményeket támogatna. A Rázsochy kórház felépítésével ő is egyetért, viszont emellett az Eperjesi J. A. Reiman Egyetemi Kórházba és a Nagyszombati Egyetemi Kórházba pumpálná a pénzt. Cigániková nem mondta ki nyíltan, hogy Krajčí elképzelését Matovič is támogatja, mindössze annyit mondott, hogy más kormánytagok is mellette állnak. A sajtóban azonban Krajčí egyik közeli szövetségeseként éppen a pénzügyminisztert emlegetik, aki korábban nem is értett egyet párttársa lemondásával, és az új egészségügyi tárcavezetővel sem felhőtlen a viszonya.

„Azért mondom el mindezt, hogy a vita a nyilvánosság előtt folytatódhasson. Azt gondolom, hogy már éppen ideje lenne döntést hozni”

Hírdetés

– jelentette ki az SaS képviselője.

Cigániková elmondta, ő és a pártja Lengvarský elképzelésével ért egyet. A parlament egészségügyi bizottságának elnöke nyíltan kiállt a turócszentmártoni intézmény felújítása mellett. Mint mondta, semmilyen személyes érdek nem fűzi őt a kórházhoz, és nem is a turócszentmároni lakosság előtt akar tetszelegni, hanem az adatokra alapozza az álláspontját. A számok pedig azt mutatják, hogy a besztercebányai intézmény mellett a turócszentmártoniban látják el a legbonyolultabb eseteket, ráadásul az Érték a Pénzért (ÚHP) elemzőcsoport szakemberei szerint az ottani felújítási projektek vannak a legjobban kidolgozva. Cigániková azonban kiemelte, a másik oldalon felsorakoztatott érvek is legitimnek tekinthetők, konkrétan hogy az állami intézmények részesüljenek a támogatásból.

„Egy bizonyos szemszögből ez is elfogadhatónak tűnik

mondta, de azonnal hozzá is tette, ő személy szerint nem ért egyet ezzel. Megjegyezte, két teljesen elfogadható nézetkülönbség találkozik egymással, viszont olyannyira sürget az idő, hogy a döntést mihamarabb meg kell hozni.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »