Kiderült, mely korcsoportokban terjed most leginkább az influenza

Kiderült, mely korcsoportokban terjed most leginkább az influenza

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 16 200-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ csütörtökön a honlapján.

Azt írták: november 14. és 20. között az országban 202 500-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 16 200 ember esetében influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók közül a betegek 30,8 százaléka gyerek, 33,1 százaléka 15-34 éves, 25,2 százaléka 35-59 éves, 10,9 százaléka 60 éven felüli felnőtt volt.

Magyarországi influenzahelyzet;  a betegek aránya korcsoportonként;  influenzaaktivitás megyénként. MTI
Magyarországi influenzahelyzet; a betegek aránya korcsoportonként; influenzaaktivitás megyénként. MTI

A 46. naptári héten száz betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. A sentinel (figyelőszolgálat) orvosok által beküldött 91 minta közül két betegnél az influenza vírusát, 15 betegnél a koronavírus, egy-egy betegnél a légúti óriássejtes vírust (RSV) és a human metapneumovírust mutatták ki. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett kilenc minta közül egy adenovírus, kettő parainfluenza vírus, kettő rhinovírus pozitívnak bizonyult – tették hozzá.

Hírdetés

Influenzaszerű megbetegedéssel a 46. héten a legtöbben (csökkenő sorrendben) Győr-Moson-Sopron, Somogy, Komárom-Esztergom megyékben, valamint Budapesten fordultak orvoshoz, a legkevesebben pedig (csökkenő sorrendben) Heves, Tolna és Vas megyében.

Nyitókép: dragana991/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »