Kiakadtak a „nagy” román szakemberek Székelyföld története kapcsán

…Székelyföld a székelyeké – idegen bocskor többé ne tapossa, mert egyszer a végítélet a gyomrát is kimossa ennek a mámoros, részeg tobzódó világnak, amelyet ránk küldött az oláh gyalázat…

Magyar Menedék - Horthy-naptár

A cirkusz annak kapcsán robbant ki, hogy idén megjelent egy háromkötetes monográfia a Székelyföld történetéről. Alig telt el azonban pár hónap, és a román történetírás „nagyjai” is felfedezték maguknak a monográfiát. Egész pontosan kettő: a kolozsvári Vasile Lechințan történész, illetve a sepsiszentgyörgyi Ioan Lăcătușu levéltáros.

Hírdetés

Ez a két jeles szakember kiakadt amiatt, hogy a háromkötetes monográfia szerzői, úgymond, szándékosan mellőzik a román forrásokat, arra hivatkozva, hogy kevés a rendelkezésre álló adat, szakirodalom.

Persze az adatok hiánya csak ürügy, a két szakértő szerint ugyanis az igazi cél a székelyföldi románok mellőzése, a történelem eltorzítása, mégpedig politikai célból. Nevezetesen a térség jövőjét (feltételezésünk szerint a területi autonómia a kulcsszó) célzó történeti alapozásról van szó. A szerzők úgy mutatják be a Székelyföldet, mintha azt csak székelyek, vagyis magyarok lakták volna. Vérlázító!

ittHON.ma – Főtér


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »