Ki menti meg a turizmust?

Ki menti meg a turizmust?

Az új vírusmutánsok megjelenése azt mutatja, hogy a járványnak koránt sincs vége. Pedig a gazdasági életünket ért károk már eddig is jelentősek, több ágazat a járvány előtti helyzettel összehasonlítva jelentős mértékben visszaesett. A gazdaság leginkább érintett ágazatai közé tartozik a turizmus is, amelyet már a tavalyi forgalomkiesés térdre kényszerített.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának jelentése alapján az idegenforgalom koronavírus által okozott visszaesése globális viszonylatban 2020–2021-ben 4 billió dolláros hiánnyal számol. 2020-ban az idegenforgalom és a kapcsolódó ágazatok vesztesége 2,4 billió dollár volt, és hasonló adatokra számítanak az idei évben is.

Szlovákia idegenforgalmát is jelentősen megviselte a visszaesés. A járványhelyzet javulása, a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása és a beoltottság növekedése kulcsfontosságú nálunk is az idegenforgalom újraindítása szempontjából. Az utazási irodák és a szállásadók az év elején azt várták, hogy a nyár majd megmenti a turizmust, de annak kimenetele még bizonytalan.

Az év elején várt fellendülésnek nem kedvez az alacsony mértékű átoltottság, amely elmarad az európai átlagtól, és a gyorsan terjedő új delta vírusmutáns is egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Nem kizárt, hogy az idei nyári szezon is rövidebbre sikerül a szokásosnál.

Az állandóan változó, szinte már követhetetlen intézkedések, amelyeket a járvány miatt vezettek be, elriasztják a külföldi turisták egy részét. Zuzana Ballaschová, a Szlovák Idegenforgalmi Fórum igazgatója szerint az újonnan javasolt szabályokat nem lehet másnak nevezni, mint abszurdnak, diszkriminatívnak és végzetesnek az idegenforgalom számára. A belföldi turisták ugyanis nem pótolhatják a külföldieket, és nem lehet kizárólag beoltott turisták számára utakat szervezni. Ez azt fogja eredményezni, hogy óriásit esnek az idegenforgalmi bevételek, ezt pedig megérzik a szállodák, az éttermek és a kapcsolódó szolgáltatások is.

A külföldi turisták az idegenforgalmi bevételek mintegy 40%-át adják nálunk, de a bizonytalan helyzet, a folyton változó szabályok és a zavaros tájékoztatók elbizonytalanítják a külföldről, elsősorban Csehországból érkező üdülőket, akik inkább úgy döntenek, hogy lemondják az előre lefoglalt szálláshelyeiket. Az utóbbi napok híre, hogy a cseh turisták tömegesen hagyják el a Magas-Tátrát, illetve mondják le az előre lefoglalt szállásaikat, elsősorban a határátlépés új szabályai miatt.

Ez a bizonytalanság kihat a dél-szlovákiai termálfürdők látogatottságára is, hiszen egy részük főleg a cseh turisták közkedvelt úticélja. A nagymegyeriek számára jelentős mellékjövedelmet jelent a nyári szabadságukat a helyi termálfürdőben töltő cseh turisták elszállásolása. Varga Albin vállalkozó szerint már júliusban is több cseh turista visszamondta a szállásfoglalását, és egyre több az augusztusi sztornó is.

– Van olyan szállásadó, aki a lemondások következtében 90 százalékról 25%-ra esett vissza a szálláshelyek elfoglaltsága tekintetében, mások 40-50%-os visszaesésről beszélnek. Ez azt jelenti, hogy mondjuk, egy 50 férőhelyes szálláshelyből csak 20-25 van lefoglalva. A szeptemberi foglalásokat egyelőre még nem mondták le, de ez is csak idő kérdése.

Hírdetés

Az ún. üdülési csekkeknek köszönhetően a termálfürdőben azért vannak hazai turisták, de azok többnyire csak 3-4 napra, rövidebb időre jönnek a cseheknél. Az idei nyári szezonban hétvégenként teltház közeli állapot is előfordult Nagymegyeren, de mivel csak fél kapacitással működhetnek, ez legfeljebb 3000 ezer körüli látogatót jelent.

Olyan még nem fordult elő az idei szezonban Megyeren, hogy kiírták volna: több vendéget már nem tudnak fogadni, mondta Varga Albin, aki szerint a szállásadással foglalkozó helyi vállalkozók egyelőre még tartják magukat. Persze, előfordult olyan eset is, hogy a vállalkozó, aki a szállásadásból élt, tehát nem csak mellékjövedelmet jelentett a számára, kénytelen volt visszaadni a vállalkozói engedélyét. A többieknek is csak a rezsi fedezésére, azaz a túlélésre elég a szállásadásból származó bevétel.

Párkányban a Vadas Thermal Resort marketingmenedzsere, Németh Lívia szerint náluk idén eleve kevesebb volt a cseh látogató, hozzájuk inkább elő- és utószezonban jönnek a csehek. Júniusban és júliusban volt néhány sztornójuk is, de a lemondott helyeket sikerült azonnal eladniuk, így ez náluk nem jelentett jelentősebb kiesést. Júliusban már nincs szabad kapacitásuk, augusztusban is csak a hónap vége felé. A szeptemberi foglalásokat pedig egyelőre még nem mondták le.

Párkányban ugyanakkor kevesebb a napi fürdővendég, hiszen csak fél kapacitással működhetnek.

– Számos szabály, előírás nehezíti a fenntartást, ennek ellenére próbáljuk behozni azt a tíz hónapot, amely kimaradt, hogy minden alkalmazott meg tudja tartani az állását – mondta Németh Lívia lapunknak.

Általános helyzet, hogy a szállodák csak félüzemmel működnek. Ebben az évben ezért valószínűleg 50 százalékkal is visszaesik a szállodákban eltöltött éjszakák száma a járvány előtti helyzethez képest, véli a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének vezérigazgatója, Marek Harbuľák. A további fejlődésre pedig az esetleges harmadik hullám lesz hatással.

Az érintettek szerint az emberek egy része a járvány miatt most inkább a kisebb, kevésbé ismert üdülőközpontokat részesíti előnyben, és nagyobb az érdeklődés a rövidebb, egynapos vagy hétvégi kirándulások iránt. Ezek azonban jóval kevesebbet hoznak az idegenforgalom konyhájára, mint amennyit az elmaradó külföldi turisták hoztak volna. Ördögi kör ez, ráadásul egyelőre azt sem tudni, meddig tarthat a nyári szezon.

A szállásadóknak jelenleg így csak a remény marad, hogy a hazai turisták képesek lesznek legalább olyan mértékben megmenteni az idei nyarat, mint tavaly. Ezt az is elősegítheti, hogy a bizonytalan járványhelyzet és az állandóan változó korlátozó intézkedések miatt az emberek nagy része valószínűleg idén is a hazai nyaralás mellett dönt. Végeredményben még mindig ez a legbiztonságosabb, ráadásul a súlyos hegeket szerzett hazai turizmusnak is jól jönne egy kis támogatás. Erre buzdította Eduard Heger kormányfő is az embereket, mondván, Szlovákiában megvan minden, ami a jó nyaraláshoz kell: gyönyörű természet, hegyek és vizek, kitűnő szolgáltatás és nem utolsósorban biztonság.

A szakemberek szerint azonban sokáig fog még tartani, amíg az idegenforgalom feleszmél, így nem csoda, hogy a hazai szállásadók örülnek minden egyes látogatónak. A tárcavezető, Andrej Doležal egy korábbi nyilatkozata szerint az idegenforgalomnak az elkövetkező hónapokban és években nagy segítségre lesz szüksége ahhoz, hogy visszakapaszkodjon a világjárvány előtti szintre.

Megjelent a Magyar7 2021/29.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »