Kézfertőtlenítő folyadék házilag három összetevőből

Kézfertőtlenítő folyadék házilag három összetevőből

A kézfertőtlenítő folyadék egyetlen és legfontosabb célja, hogy fertőtlenítsen, hogy elpusztítsa a kezedre kerülő baktériumokat és vírusokat. Ennek a folyadéknak azonban az illata is kellemes.

Kézfertőtlenítő spray hozzávalói:

– 100 ml desztillált víz
– 45 ml alkohol
– 1,5 ml teafa illóolaj
– néhány csepp illóolaj a plusz illatosításhoz (elhagyható)

Kézfertőtlenítő folyadék elkészítése:

Az illóolajokat rázd össze az alkohollal, majd öntsd fel a desztillált vízzel. Rázd össze ismét. Töltsd szórófejes vagy cseppentős üvegcsébe, és már kész is a használatra.

Kézfertőtlenítő spray használata:

A kézfertőtlenítő folyadékot a legjobb hatás érdekében alapos szappanos kézmosás után használd. Ha nincs lehetőséged kezet mosni (például kiránduláskor), önmagában is használhatod a folyadékot. A spray forma előnyös, de a cseppentős megoldás is praktikus. A lényeg, hogy ne kerüljenek kívülről kórokozók a folyadékba.

Hírdetés

Megjegyzések a kézfertőtlenítő folyadék elkészítéséhez

Szükség esetén a keverékben növelheted a teafa illóolaj és az alkohol arányát is. Az elkészítés során lehetsz kreatív. Alkohol helyett használhatsz vodkát vagy gyengébb minőségű pálinkát. Mivel ezek alkoholtartalma általában alacsonyabb a gyógyszertári 60-80%-os alkoholhoz képest, így használhatsz az elkészítés során több vodkát és kevesebb vizet. Elkészítheted kizárólag alkohollal, víz hozzáadása nélkül, így sokkal erősebb lesz a fertőtlenítő hatás, ám ebben az esetben számolj az alkohol erős szárító hatásával is, ezt pár csepp glicerin hozzáadásával ellensúlyozhatod. Teafa illóolaj helyett használhatsz más erős fertőtlenítő hatással bíró illóolajat, például levendulát, borsmentát, rozmaringot, eukaliptuszt, citromot, fahéjat, szegfűszeget, fenyőt, grapefruitot. (Minden illóolaj többé-kevésbé fertőtlenítő hatású, de van, amelyik gyengébb.) A keverék illatosításához válaszd valamelyik kedvenc illóolajodat. A teafával legjobban a citrom és a levendula működik együtt, de választhatsz mást is. Ha gyermekek részére készül a kézfertőtlenítő, elsősorban a teafa, a levendula, a citrom, az eukaliptusz és a kakukkfű illóolajok közül válassz.

+ 1 tipp

Ha úgy alakul, a teafaolajat önmagában is használhatod kézfertőtlenítésre. Egyszerűen cseppents egy-két cseppet a tenyeredbe, és kend szét alaposan. Más illóolajokkal ellentétben a teafa illóolaj hígítás nélkül is alkalmazható a bőrön.

Érdekesség

A második világháborúban a brit katonák teafaolajjal fertőtlenítették a harctéri sérüléseiket, az illóolaj az ellátmányuk részét képezte. A teafa eredeti élőhelye Ausztrália, abban az időben pedig Ausztrália már javában a brit nemzetközösség része volt, tehát a briteknek minden gond nélkül rendelkezésére állt ez a kiváló alapanyag.

forrás: gyogyfuveskertem.hu

 

Ebben a cikkben írtunk arról, Hogyan működik a szappan a koronavírus ellen? 


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »