Kezdődjön a 17. Európa-bajnokság!

Kezdődjön  a 17. Európa-bajnokság!

Nem túlzás azt mondani, hogy hónapok óta várt sportesemény veszi ma kezdetét, ugyanis 22 órától rajtol a 17. labdarúgó kontinenstorna, a nyitómérkőzést Németország és Skócia játssza Münchenben, aztán szombaton a magyar válogatott is bekapcsolódik a küzdelmekbe. A magyar állampolgársággal is rendelkező Marco Rossi szövetségi kapitány csapata a selejtezősorozatban remekül teljesített, hiszen csoportgyőztesként, veretlenül jutott ki az Eb-re. Szakértők és laikusok egyaránt azon a véleményen vannak, hogy az együttes titkát az akarat, a karakterek és az egység jelenti, ugyanakkor a labdarúgók mögött olyan szurkolótábor áll, amely akkora pluszt jelent, hogy a játékosok képesek adott esetben erőn fe­lül teljesíteni, meglepetést okozni.

Az Európa-bajnokság előtt minden ok megvan a derűlátásra, viszont hiba lenne az elbizakodottság. Ennek a magyar válogatottnak a legnagyobb erénye – függetlenül attól, hogy másfél év és 14 találkozó után megszakadt a veretlenségi sorozata, miután felkészülési mérkőzésen kikapott Dublinban – az alázatosság. Az, hogy a futballisták nem hiszik magukat sztároknak, akik majd egyedül eldöntik a meccset, pontosan tudják, hogy a sikereiket együtt aratták, és ha ettől eltérnek, biztosra vehető a kudarc. A kontinenstornát megelőzően az ír alakulattól elszenvedett vereséget a nyilatkozatok alapján nem tragédiaként élte meg a gárda, ugyanakkor az biztos, hogy az Izrael elleni győzelemnek köszönhetően pozitív élményekkel, önbizalommal felvértezve utaztak Németországba.

Nehéz feladat vár a Rossi-csapatra, hiszen a Julian Nagelsmann irányította németek némileg sötét lónak tűnnek, körülményes megjósolni, hogy a Nationalelf mire lesz képes saját közönsége előtt. Ezzel együtt lehet arra számítani, hogy elsősorban az együttes eddigi erősségére alapoznak, vagyis a sok pontos átadásra, a gólokat megelőző hosszú labdajáratásokra, magas számú, közvetlen gólhelyzetet előkészítő passzra. Svájc közel hasonló játékerőt képvisel, mint a házigazda, Murat Yakin legénysége alighanem próbálja majd a magyar alakulatra erőltetni akaratát, ám Rossi tanítványai a stabil védekezés mellett a kontrajátékra, valamint a szögletekre és szabadrúgásokra alapozva veszélyeztethetnek. Skócia összességében több gólt szerzett a selejtezőben, mint a magyarok, azonban többet is kapott. Érdemes kiemelni, hogy a selejtezőben a szigetországi gárda erősebb csoportban volt, ám elsősorban a kontragóloknak köszönhetően győzött Norvégia és Spanyolország ellen.

Hírdetés

Az Európa-bajnokságot megelőzően Marco Rossi hangsúlyozta: nagyon erősek az ellenfeleik, de bízik benne, hogy a szerencse is melléjük áll, amely hozzásegítheti őket egy szép eredményhez. Elmondta, a játékosok mindent beleadnak majd, minden párharcba beleállnak, illetve remélik, ezt a szurkolók is értékelni fogják. Amikor márciusban a magyar válogatott veretlenül kiharcolta az Eb-részvételt, a legnagyobb kritikusok újfent felkapták a fejüket. Tagadhatatlan: 2016 óta annyi örömöt szerzett már a nemzeti együttes, hogy a hozzá fűződő érzelmi viszonyt immár nem az eredmények határozzák meg. Bár mindenki jobban szereti, ha kedvenc csapata győztesen hagyja el a pályát, és ezt követően felcsendül a Soho Party dala – viszont nem dől össze a világ akkor sem, ha esetleg ez az Eb nem úgy sikerül, ahogy azt a szurkolók remélik, elvárják.

 

Fotó: Fekete Lehel


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »