Kevesebb volt az érvényes szavazatok aránya a helyi választásokon, mint korábban

Kevesebb volt az érvényes szavazatok aránya a helyi választásokon, mint korábban

Az összevont megyei és önkormányzati választásokon arányaiban kevesebb volt az érvényes szavazat, mint 2017-ben, illetve 2018-ban, valamint a korábbi választásokon. A megyei választáson 7 százalékkal volt kevesebb az érvényes szavazat, mint 2017-ben – tájékoztatott a belügyminisztérium.

„A helyi önkormányzati választásokon 0,8 százalékponttal csökkent 2018-hoz képest a polgármesterjelöltekre leadott érvényes voksok száma, és 1,5 százalékponttal a képviselőjelöltekre adott voksoké. A megyei választásokon 2017-hez viszonyítva 7 százalékponttal csökkent úgy a megyeelnökjelöltekre, mint a képviselőjelöltekre adott érvényes szavazatok aránya” – közölte honlapján a belügyminisztérium.

A belügyminisztérium feltételezése szerint bár a választók egy része átvette a megyei szavazólapokat is, sokan végül úgy döntöttek, hogy mégsem szavaznak, és üres borítékot dobtak az urnába, vagy egyáltalán nem karikáztak megyei jelölteket.

Hírdetés

Hozzátette, a helyi választási bizottságok által aláírt jegyzőkönyvek csak az érvényes és érvénytelen szavazatok arányát tartalmazzák, azt nem, hogy miért voltak érvénytelenek a szavazatok. Az okok közt szerepelhet a rosszul kitöltött szavazólap, a kitöltetlen szavazólap, az üres boríték, vagy az, hogy a választó összekeverte a helyi és a megyei választásra kapott borítékot.

Október 29-én helyi és megyei képviselőket, valamint polgármestert és megyeelnököt választott a lakosság. A helyi önkormányzati választáson 46,19 százalékos volt a részvétel, a megyein 43,74 százalék.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »