Kevesebb politikus lesz Budapesten

Kevesebb politikus lesz Budapesten

A főváros több kerületében is át kell rajzolni a választókerületeket a 2024-es önkormányzati választás előtt a lakosságszám csökkenése miatt.

Emiatt kevesebb képviselői mandátumot fognak kiadni – adta közzé a Telex a birtokába került dokumentum alapján, amelyet a kerületi jegyzők kapták meg. A Belügyminisztérium a múlt héten küldte el a Nemzeti Választási Irodának a friss lakosságszámadatokat. Ezeket az NVI közleménye szerint továbbították a helyi és kerületi választási irodák vezetőinek, akiknek október végéig kell meghatározniuk a jövőre esedékes önkormányzati választások nyomán összeálló képviselő-testületek létszámát.

Azt, hogy a képviselők számát hogyan kell meghatározni, törvény írja elő, így 25 ezres lélekszámig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátumról, 50 ezer lakosig 10 egyéni és 4 kompenzációs, 75 ezer főig 12 egyéni és 5 kompenzációs, 100 ezer lakosig pedig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátumról dönthetnek a választók. 100 ezer lakosnál nagyobb településen vagy kerületben minden 10 ezer lakos után további egy választókerületi, és minden 25 ezer lakos után újabb egy kompenzációs listás képviselő választható.

A Telex szerint

Hírdetés

a dokumentum alapján öt fővárosi kerületben történt változás 2019 óta, összesen 11-gyel kevesebb képviselő dolgozhat 2024 októberétől.

Az I. és az V. kerület lakossága 25 ezer fő alá csökkent, itt az eddigi 10 egyéni és 4 kompenzációs listás mandátum helyett jövőre már csak 8-8 és 3-3 képviselői hely lesz. A kerületi jegyzők november 30-ig kell, hogy átrajzolják a választókerületeket.

Három képviselővel kevesebb jut majd be a XV. kerületi önkormányzatba is, ahol 75 ezer alá csökkent a lakosság száma, két választókerülettel lesz majd kevesebb. Egy-egy mandátummal kevesebbet osztanak ki a XI. és a XIV.kerületben is.

Az önkormányzati választás és az európai parlamenti választás ugyanazon a napon, 2024. június 9-én tartják.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »