Kevesebb aszfaltot és betont, több zöldet és vízfelületet

Kevesebb aszfaltot és betont, több zöldet és vízfelületet

A nyolcvanas években még elképzelhetetlen volt számunkra, hogy egyszer majd a mi tájainkon is állandósulnak nyáron a 35 Celsius-fok feletti hőmérsékletek. Ami rosszabb, hogy az építészetünk sem számolt akkoriban, de még később sem az ilyen trópusi hőmérsékletekkel, így a városaink betondzsungelében, a nyáron pokollá váló panelházakban mostanra elviselhetetlenné vált az élet.

Így aztán az extrém hőmérséklet meg a szárazság nemcsak a mezőgazdászokat aggasztja, hanem a városok lakóit is. Az elviselhetetlen hőséget a városokban egyrészt a rengeteg betonfelület is okozza, másrészt a kevés zöld- és vízfelület. A tudósok legfrissebb becslése szerint a felmelegedés és az ezzel összefüggő klímaváltozás gyorsabb, mint ahogyan azt várták.

A szélsőséges időjárás a vízhiányon vagy az új betegségek terjedésének veszélyén túl elviselhetetlen nyári meleget is hozhat a városokban.

A globális klímaváltozás hatásait azonban, ami főként a rekordmagasságú hőmérsékletekben nyilvánul meg, mérsékelhetjük. Ezen a területen pótolhatatlan funkciót tölt be a zöld növényzet, amelynek védelme és megteremtése paradox módon, ahogyan azt az elmúlt évtizedekben sajnos gyakran tapasztalhattuk, a területtervezés során az érdeklődés margójára került. Pedig a városokban sokkal több zöldfelületre van szükség és jóval kevesebb aszfaltra meg betonra. És a megfelelő építőanyagok használatának is megvan a maga indokoltsága.

Mi lehet a megoldás?

Betontengerével Szlovákia városai közt minden bizonnyal élen jár a főváros, Pozsony, ahol égető szükség van az építkezési és területrendezési koncepció megváltozására. „Ezekben a hőségekben már senki sem kételkedik abban, hogy a globális felmelegedés tény. A szélsőséges időjárási ingadozások, mint például az aszályok, az intenzív esőzések, az árvizek vagy a hőhullámok és a viharok olyan jelenségek, amelyek összefüggenek azzal, ahogyan a bolygónkkal bánunk.

Ezért tartom rendkívül fontosnak, hogy kevesebb aszfalt és beton legyen a fővárosban és a pozsonyi régióban, és sokkal több zöldövezet és víz”

– jelentette ki Juraj Droba, Pozsony megye elnöke.

Az éghajlatváltozás mérséklésének két fő megközelítése létezik. Az első a mitigáció vagy enyhítés, amely megakadályozza az emberi tevékenység okozta klímaváltozás elmélyülését. A leghatékonyabb forma az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése, valamint az elnyelőképesség növelése a zöld és kék infrastruktúra építőelemei formájában. A második megközelítés az adaptáció, azaz a természeti és emberi rendszerek adaptációja.

Naponta születnek olyan döntések, amelyek hosszú távú következményekkel járnak a területünkre gyakorolt ​​éghajlati hatások súlyosságára.

A ma kiválasztott alternatívák meghatározzák a holnap éghajlatváltozásának hatásaival szembeni fokozott vagy csökkentett sebezhetőségét.

Vonatkozik ez a területfejlesztési tervezésre, az infrastruktúra tervezésére és elhelyezésére, a kockázatcsökkentési folyamatra, a költségvetés-tervezésre és az erőforrás-felhasználásra.

Hírdetés

Míg egyes intézkedések, mint például az árvízvédelmi rendszerek vagy a víztározók, azonnal hatásosak a befejezésük után, sok esetben viszonylag hosszú időtávra van szükség a hatékonyság eléréséhez. Ide tartozik például a tervezés és a döntéshozatal változása, új szabályok és előírások meghozatala, vagy a gondolkodásunk megváltozása, illetve a zöld és kék infrastruktúra kihasználása, esőkertek, zöldtetők vagy zöldfalak létesítése, gyepburkolatok alkalmazása, lakótelepi zöldövezetek létesítése és gondozása.

A Pozsony megyei önkormányzat ennek érdekében kidolgozta a városok és települések adaptációs intézkedéseinek katalógusát, amely segít csökkenteni a klímaváltozás káros következményeit.

Ez egy átfogó kiadvány, amely tágabb perspektívát ad az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás témájához helyi szinten. A katalógus jó példákat mutat be itthonról és külföldről is, valamint néhány jelenleg ismert lehetőséget az adaptációs folyamatok finanszírozására.

33 millió euró városi környezetvédelemre

 „Arra is figyelnünk kell, hogy támogassuk az környezetkímélőbb közlekedést, mint amilyen a tömegközlekedést vagy a kerékpáros közlekedés” – mondta a napokban a téma kapcsán Gabriela Matečná mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, aki azt is elmondta, tárcája ennek érdekében konkrét lehetőségeket készített elő a városok és önkormányzatok számára, hogy vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulást szerezzenek a zöld infrastruktúra elemeinek kiépítéséhez, illetve alacsony károsanyag-kibocsátású tömegközlekedési járművek vásárlásához vagy átszállóterminálok építéséhez.

Ezek is segíthetnek csökkenteni a városok túlmelegedését és az üvegházhatású gázok termelését. Végül, de nem utolsósorban, ha parkot építünk az aszfaltozott parkoló helyett, akkor a földet is kíméljük” – fűzte hozzá a miniszter.

A tárca 33 millió eurót különített el a városok és városi területek környezetvédelmi szempontjainak javítására.

Támogatást lehet szerezni például parkok, zöldfalak és zöldtetők építésére, belső blokkok revitalizálására, esővíz felhasználására vagy zajcsökkentésre. A mezőgazdasági minisztérium eddig 61 ilyen projektet támogatott.

81,8 millió euró jut a régióknak a meglévő és új kerékpárutak helyreállítására,

kiegészítő kerékpáros infrastruktúra kiépítésére, valamint a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére és vonzerőjének növelésére a lakosság körében. Eddig 102 kerékpáros projektet hagytak jóvá Szlovákia-szerte.

35,1 millió eurót különítenek el uniós forrásból a tömegközlekedés vonzerejét növelő projektekre.

Ennek köszönhetően a városok és önkormányzatok transzferterminálokat, város széli parkolókat építenek, illetve projekteket készítenek a tömegközlekedési ismeretek javítása érdekében. Eddig 21 ilyen projektet hagytak jóvá.

A tömegközlekedési buszpark korszerűsítésére mintegy 21 millió eurót különítettek el.

Az IROP európai forrásainak köszönhetően Pozsonyban 18 elektromos autóbusz közlekedik, Zsolna tömegközlekedése 22 alacsony károsanyag-kibocsátású és hibrid járművel bővült, köztük két elektromos autóbusszal, Kassa városa pedig 9 alacsony károsanyag-kibocsátású és 9 elektromos autóbuszt vásárolt.

Az említett intézkedéseknek hozzá kell járulniuk az életminőség javításához és biztosítaniuk kell a közszolgáltatások fenntarthatóságát a régiókban, városokban és településeken.

Ennek köszönhetően városaink zöldebbek lesznek, kevésbé fognak túlmelegedni nyáron, a közlekedés környezetbarát lesz és tisztább lesz a levegő” – fűzte hozzá Gabriela Matečná mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »