Kevés az időnk és nem mindegy, mire használjuk. Megnyílt a fenntarthatósági expo Budapesten

Kevés az időnk és nem mindegy, mire használjuk. Megnyílt a fenntarthatósági expo Budapesten

A Planet 2021 Fenntarthatósági Expót Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg kedden délelőtt.

A november 30-tól december 5-ig tartó rendezvénynek a Budapesti Vásárközpont ad otthont.

A kedd délelőtti plenáris programban Áder János, magyar és Andrzej Duda lengyel államfő mellett a helyszínen felszólalt Mathias Cormann, az OECD főtitkára és Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Zuzana Čaputová szlovák államfő és António Guterres, az ENSZ főtitkára videóüzenetben szólt a konferencia hallgatóságához. A közelmúltban hosszú kórházi kezelésre szoruló Miloš Zeman cseh államfő egészségügyi okokból nem kapcsolódott be a délelőtti plenáris ülés programjába.

Áder: Magyarország egyszerre növeli a gazdasági teljesítményt, és csökkenti a káros kibocsátást

A fenntarthatósági expót Áder János magyar államfő nyitotta meg. A keddi plenáris program első felszólalójaként hangsúlyozta, az elmúlt időszakban Magyarország a visegrádi államokhoz hasonlóan, világviszonylatban is szinte egyedülálló módon úgy volt képes növelni a gazdasági teljesítményét, hogy eközben csökkentette a szén-dioxid kibocsátását. 

Áder kiemelte, Magyarország a következő évtizedben bezárja az utolsó szénerőművét, ezzel további tíz százalékkal csökkentve az ország „karbonlábnyomát”.

Hírdetés

Áder szerint a fenntartható fejlődés olyan kihívás elé állítja a világ államait, amiben

már meghaladottá vált az alapvetés: gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan. Az államfő szerint globálisan is cselekedni, lépni kell, hogy megfordíthatók legyenek az emberiség jövőjét fenyegető folyamatok.

Áder János zárszavában arra utalt, a fenntartható fejlődés elérésére kevés az időnk, s ez azzal a felelősséggel jár, hogy cseppet sem mindegy, hogyan élünk a lehetőségeinkkel, mire használjuk a még rendelkezésre álló időt.

Duda: A fenntarthatóságot erősíti a visegrádi együttműködés

Andrzej Duda lengyel államfő felszólalásában kiemelte, a közép-európai államok együttműködése nagyban hozzájárul ahhoz gazdasági fordulathoz, ami nélkülözhetetlen a fenntartható fejlődéshez.

Duda hangsúlyozta, Lengyelország a V4-ekkel szoros együttműködésben nagy lépést tett abba az irányba, hogy innovatív megoldásokkal segítse a gazdaság és a kereskedelem zöld átalakítását. Duda megjegyezte, a pandémia ezeket a folyamatokat kényszerűen felgyorsította.

A lengyel államfő szerint a közép-európai együttműködés garancia arra, hogy a V4-ek a koronavírus utáni világban is megfeleljenek a fenntartható fejlődés jelentette kihívásnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »