Kettészakad Magyarország – lapszemle

A Magyar Idők arról tájékoztat, hogy beadta felmondását Gyenes Szilárd, a Zöld Híd Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azután, hogy Gémesi György, az önkormányzati hulladéktársulás elnöke bejelentette távozását. Az eddigi ügyvezető hangsúlyozta, hogy egyébként is december 31-ig szólt a szerződése, és még azelőtt jelezte a felmondását, hogy Gémesi György lemondott. A katasztrófavédelem közben cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint szükség esetén a lakosságot is bevonhatják a hulladékszállításba.

A Népszava cikke szerint hiába zár csúcsévet a kereskedelmi ágazat, a szereplők aggódnak amiatt, hogy kitart-e a növekedés a következő években is. A szektor egyre égetőbb munkaerőhiánnyal küzd, és támogatás nélkül egyre nehezebb lesz fenntartani a kistelepüléseken a boltokat. A fizikai elárusítóhelyek számára kihívást jelent az online kereskedelem térnyerése is – írja a Népszava.

A Világgazdaságból megtudhatjuk, hogy a magyarok kétharmada nem bízik azokban a vállalatokban, amelyek személyes információt gyűjtenek. Az adatvédelmi tájékoztatót mégis csak a megkérdezettek 20 százaléka olvassa el – derült ki egy szakmai konferencián. A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint az unió adatvédelmi rendelete előrelépés a fogyasztók megfelelő tájékoztatásában, de további intézkedésekre is szükség van.

Hírdetés

A Portfolio cikke szerint Magyarország szétszakad: a felső 10 százalék jövedelme növekedett, miközben az alsó 10 százaléké alacsony szinten stagnált az elmúlt évtizedekben. A portál a Társadalmi riport 2018 című kiadvány egyik tanulmányát szemlézve azt írja, hogy Magyarországon jellemző, hogy a gyermek iskolázottsága erősen függ a szülő képzettségétől, egyre többen azonos társadalmi rangban házasodnak, valamint nagyon nehéz kitörni a szegénységből és szintén nem egyszerű kiesni a gazdagok köréből.

A Pénzcentrum arról ír, hogy a magyar informatikusok több mint 90 százaléka férfi, ez a második legrosszabb adat Európában. Miközben ez az arány Romániában 25 százalék, Magyarország még a korábbihoz képest is rontott, tavaly ugyanis csak a szektorban dolgozók 85 százaléka volt férfi – az Eurostatt adatai szerint. Az arányok eltolódását nem a férfi munkavállalók növekvő száma okozza, hanem a női informatikusok eltűnése.

A Világgazdaság arról tájékoztat, hogy sikeres szezont zártak idén a balatoni kempingek. A tóparti egységeket üzemeltető Balatontourist kevesebb kempinggel ért el a tavalyinál nagyobb, 1,7 milliárd forintos bevételt. A társaság idei szállásdíj bevétele meghaladja az 1,4 milliárd forintot, ez a tavalyi bázishoz korrigálva 13 százalékos növekedést jelent. A bővülés a többi között a belföldi vendégforgalom átlag feletti emelkedésének köszönhető.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »