Kétségbeesetten küzd a bukás ellen a Fidesz

Kétségbeesetten küzd a bukás ellen a Fidesz

Nem a legszebb napjait éli mostanság a Fidesz. A párt 2014-ben ugyan három választást is fölényesen megnyert – ahogy erre azóta is előszeretettel hivatkoznak, ha bármiféle kritika éri őket -, az azóta belebegtetett vagy meg is valósított ötleteik alaposan megtépázták népszerűségüket.

A teljesség igénye nélkül: az internetadó ellen tüntető tízezrek, a besokallt és szintén demonstráló közalkalmazottak és pedagógusok, az elvesztett ózdi és újpesti választás, a sajtónyilvánosság előtt zajló Simicska-Orbán háború, a NAV-botrány, Kocsis Máté átgondolatlan és banális drogtesztes ötlete, majd az M0-ás értelmetlen fizetőssé tételét követő felháborodás mind jelezte a kormánypártnak, hiába a három megnyert választás, a párt megítélése mélyponton van, melyen nem segítenek a luxusházakat vásároló, Új-Zélandon nyaraló vagy gyorsan százmilliókhoz jutó politikusaik ügyei sem.

Ezt igazolták a napokban megjelent friss közvélemény-kutatási eredmények is, melyekből kiderült, hogy a Fidesztől egy hónap alatt csaknem egymillió szavazó pártolt el. Mindebből egyelőre csak a Jobbik és minimális mértékben az MSZP tudott profitálni, a kormánytól elpártolók jelentős része egyelőre a bizonytalanok táborát erősíti. A Cinken Gazda Albert főszerkesztő elemzésében a Fidesz végnapjairól értekezik, úgy látja, a pártban az elmúlt évtizedekkel ellentétben már nincs megfelelő utánpótlás és merítés, a megbukott vagy félretett nagyágyúik helyét közepes képességű karrieristák veszik át, miközben a párt képtelen megszólítani a fiatalokat. (Ebben a szegmensben a Fidesz szinte fej-fej mellett áll a Jobbikkal népszerűség tekintetében.) A szélsőliberális 444.hu újságírója, Bede Márton azt írja, a Fidesz már jóval korábban megbukott, egyetlen szerencséjük, hogy egyetlen ellenzéki szereplő sem tudott a helyükbe lépni, a párt vesztét azonban az okozhatja majd, ha a párton belüli csoportok marakodni kezdenek a koncon.

A java csak most jön?

Bár a következő választás még nagyon messze van, a kormány nem lehet nyugodt. A drasztikus népszerűségvesztés váratlanul érhette a Fideszt, ahol nem számítottak rá, hogy eddigi intézkedéseik ilyen ellenérzéseket váltanak majd ki a társadalomból. Az Index információi szerint a legnépszerűtlenebb intézkedésekkel még csak most fognak előállni. A portál információi szerint ilyen lesz a tömegközlekedés átszervezése és a MÁV teljes átalakítása is, de a költségvetést nézve is kiderül, több megszorításnak nézünk elébe.

Hírdetés

Bevetik Orbánt

Bár a miniszterelnök megítélése is rengeteget romlott – a Medián elemzése szerint egy hónap alatt 48-ról 32%-ra zuhant -, így holtversenyben áll Vona Gáborral, még mindig őt tartják a Fidesz csodafegyverének. A sajtóban csak a legritkább esetben megszólaló miniszterelnök a napokban válaszolt a Blikk olvasóinak kérdéseire, majd interjút is adott a legolvasottabb bulvárlapnak. Kemény, tán előre lebeszélt kérdésekre adott olyan válaszokat, melyektől a népszerűség-csökkenés megállását várhatta, jóllehet, a felháborodott szavazókat már aligha nyugtatja meg néhány hangzatos lózung.

A kormányfő ma ismét a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt az elmúlt időszak történéseiről, és itt próbálta magyarázni a bizonyítványt. (Legutóbb itt jelentette be, hogy a tüntetések hatására a kormány meghátrál, és nem vezeti be az internetadót.)

Most azt mondta, a drogtesztet a drogmaffia kiszorítása miatt vetették fel, ám már nem az eszement évi kötelező tesztről beszélt, hanem a finomított javaslatról. „A szülőknek segítséget kell adni, hogy gyermekeik ne váljanak áldozattá. Lehetővé kell tenni, hogy szülői kérésre minden iskolában elvégezhető legyen a teszt” – fogalmazott. Megpróbálta megmagyarázni az M0-ás fizetőssé tételét is, mint mondta, nem az agglomerációt adóztatják, hanem egy megyei matricarendszert vezetnek be, ami összességében a magyar embereknek jobb, mint a mostani.

Hogy a magyarázkodás mire lesz elég, hamarosan kiderül: tippünk szerint arra biztosan nem, hogy megfordítsa a tendenciákat és megállítsa a Fidesz népszerűségének elképesztő mértékű csökkenését.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »