Kétségbeejtő adatok a magyar rákbetegségekről

Kétségbeejtő adatok a magyar rákbetegségekről

Magyarországon, csakúgy, mint a világ többi részén, a leggyakoribb a tüdőrák, a vastag- és végbélrák, valamint a női emlőrák. Minden évben 63-66 ezer az új betegek száma. Az egyes daganattípusoktól függ, hogy mennyi a túlélési idő; a velünk élő daganatos betegek száma körülbelül 130 ezer – közölte Pajkos Gábor, a Magya Klinikai Onkológiai Társaság elnöke az InfoRádióban.

A kiváltó okokat ma szerinte lehetetlen megmondani, a tudomány jelenlegi állása szerint öröklött tényezők, környezeti adottságok, az életmóddal és táplálkozással kapcsolatos szokások egyformán okozhatják a bajt.
“Az biztos, hogy az első számú közellenség a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód és az elhízás”
– adott körképet Pajkos.

Szerinte megalapozott ma azt gondolni, hogy a stressz is közrejátszik a rák kialakulásában, de önmagában nem okozója a betegségnek.
“Magyarországon az egészségtudatosság és a biztosított lehetőségekkel – például szűrővizsgálatokkal – való élés nem éri el a nyugati szintet

Hírdetés

– figyelmeztetett a társaság elnöke, aki szerint korai stádiumban felfedezhető az emlő- és a méhnyakrák is, mégis csak az érintettek töredéke jelenik meg a szűrővizsgálatokon. Az emlőrákszűréseken például 40%-os a megjelenési arány, de ez messze van a kívánatostól, a méhnyakrák szűrése pedig még katasztrofálisabb.
“Ma Magyarországon elvileg már nem is lenne szabad senkinek méhnyakrákban meghalnia, ehhez képest még mindig évente mintegy 500-an meghalnak benne”
– húzta alá Pajkos Gábor.

A szakember arról is beszélt, hogy a rák legelismertebb kutatói is eljönnek a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság jubileumi, tizedik kongresszusára Budapestre, ami csütörtökön kezdődött.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »