Kétoldalú együttműködésről tárgyalt az emírségek külügyminisztere Damaszkuszban – Amerikának persze nem tetszik

Bassár el-Aszad szíriai elnök kedden Damaszkuszban fogadta Abdalláh bin Zajid ÁL Nahajan sejket, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterét, a felek a kétoldalú kapcsolatokról és országaik együttműködéséről tárgyaltak – közölte a szíriai államfő hivatala.

Aszad elnök a két ország "szoros, testvéri kapcsolatait" méltatta, és kiemelte Abu-Dzabi Szíriával kapcsolatos "tárgyilagos és helyes" álláspontját. Hírügynökségek felidézték, hogy legutóbb a polgárháború 2011-es kitörése előtt járt ilyen magas rangú tisztségviselő az emírségekből Szíriában. A látogatás elemzők szerint arra utalhat, hogy hamarosan véget érhet a szíriai rezsim elszigeteltsége az arab világban, és Damaszkusz hamarosan visszatérhet az Arab Liga soraiba is. Szíria tagságát a szervezetben 2011-ben függesztették fel, miután a kormánycsapatok erőszakkal léptek fel az Aszad-kormányzat ellen tüntetőkkel szemben.

A szíriai elnöki hivatal tájékoztatása szerint Abdalláh bin Zajidot egy magas rangú küldöttség is elkísérte, a megbeszéléseken pedig a többi között megvitatták a két ország együttműködésének erősítéseit "új távlatok megnyitása érdekében".

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma ugyanakkor kedden aggodalmát fejezte ki a látogatás kapcsán. Ned Price külügyi szóvivő a közel-keleti térség államait egyben felszólította, hogy vegyék alaposan fontolóra az Aszad-rezsim által elkövetett atrocitásokat.

Hírdetés

"Aggodalmasnak találjuk a találkozóról szóló értesüléseket és annak jelzésértékét" – emelte ki Price sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ez a kormányzat nem fogja támogatásáról biztosítani a kapcsolatok normalizálására és a Bassár el-Aszad mentegetésére irányuló erőfeszítéseket – tette hozzá.

Abu-Dzabi már jó ideje a közeledni próbál a szíriai vezetéshez. Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein is három éve nyitották újra nagykövetségeiket Damaszkuszban. Az Arab Liga soraiban az utóbbi időben egyre többen követelik Szíria tagságának helyreállítását.

A szíriai kormányerők szövetségeseik – Oroszország és Irán támogatásával – időközben visszaállították az ellenőrzést az ország területének kétharmada felett. Bár a polgárháború az utóbbi hónapokban némileg csitult, időnként ismét fellángol az erőszak.

A nyugati országok, élükön az Egyesült Államokkal egyelőre elutasítják a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét Damaszkusszal, és kitartanak szíriai rezsimmel szemben elrendelt szankciók mellett.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »