Két évtized után újra börtönbüntetésre ítéltek egy újságírót Mongóliában

Négy év és nyolc hónap börtönre ítéltek Mongóliában egy neves újságírót, Naran Unurceceget, több nagy port felvert ügyről szóló írás szerzőjét – jelentette be maga a riporter a közösségi oldalán.

Az újságírónőt, akit rágalmazás címén állították bíróság elé, álhírterjesztéssel és államtitkok megszerzésével is megvádolták.

A 2000-es évek óta ez az első eset Mongóliában, hogy újságírót börtönbüntetésre ítélnek – jelentette ki Zagdzuren Borgilmaa, a Mongol Újságíró-szövetség képviselője.

Naran Unurceceg a múltban több mongóliai botrányt tárt fel: egy buddhista internátusban történt szexuális visszaéléseket, a hadseregben történt erőszakcselekményeket, és egyebek mellett a legbefolyásosabb emberekre nézve terhelő írásokat jelentetett meg.

Ez megtorlás – vélte az újságíró az ulánbátori bíróságon zárt ajtók mögött tartott tárgyalás után

Hírdetés

A Zarig című hírportál főszerkesztője, Naran Unurceceg egyebek mellett élő videóival vált híressé, amelyeken rendszeresen nagy vehemenciával kérdezi interjúalanyait.

Mongóliában, amely jelenleg demokratikus köztársaság, sokáig széles körű sajtószabadság volt, főként a szomszédaihoz, Kínához és Oroszországhoz képest.

A mongol médiakínálat jelenleg is rendkívül gazdag, sajtóorgánumok tucatjai képviselik a politikai spektrum legkülönbözőbb árnyalatait. Bírálói szerint azonban a kormány néhány éve igyekszik elhallgattatni az ellenvéleményeket, így a korrupció témájában.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet szerint a sajtószabadság helyzete romlott Mongóliában, így most a 180 országot tartalmazó listán a 108. helyre esett vissza, ami évtizedek óta a legrosszabb helyezés.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »