Két évszázada nem volt ilyen: lemond a japán császár

2019. április 30-án mond le a trónról a japán császár – jelentette be pénteken Tokióban Abe Sindzó miniszterelnök, miután találkozott az uralkodóval.

Akihito császár már több mint 85 éves lesz, és sajtóértesülések szerint már korábban jelezte, hogy „nyomasztják az uralkodással járó kötelezettségek”. Hivatalban lévő császár lemondására két évszázada nem volt példa Japánban.

Akihitót az idősebb fia, Naruhito herceg követi a trónon – ő a következő napon, 2019. május 1-én veszi át a jobbára ceremoniális hatalmat. A dátumról a császári ház tanácsa döntött, amelyben politikusok, jogászok és családtagok kapnak helyet – írja az MTI.

Hírdetés

Az Aszahi Simbun című napilap kormányforrásokra hivatkozva már október végén közölte, hogy Akihito lemond 2019-ben (igaz, a lap azt írta, erre március végén kerül majd sor). Hozzátették, hogy Abe Sinzó miniszterelnök novemberben felelős beosztású tisztviselőkkel és az uralkodóház képviselőivel tanácskozik majd, és csak utána jelenti be hivatalosan a trónátadás dátumát.

A lemondás lehetőségéről külön törvényt fogadtak el a nyáron a parlament két házában. A törvény, amelyet kifejezetten Akihitóra írtak, három évig lesz érvényben, hogy a trón örökösei ne követhessék túl könnyen a példáját. A szigort a császári család tagjainak egyre csökkenő száma is indokolja, ami a jövőben nehezebbé teheti a trónöröklést.

Akihito 1989 januárjában lépett trónra. 1933. december 23-án született. A világ egyik legrégibb dinasztiájának képviselője. Ő az első fia Hirohito császárnak (1901–1989) és Nagako császárnénak (1903–2000), a párnak két fia és öt lánya született.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »