Két év múlva jelentősen növekedhet a minimálbér

Két év múlva jelentősen növekedhet a minimálbér

2026-tól a két évvel korábbi nemzetgazdasági átlagbér legalább 60%-a lehet a minimálbér, jelenleg az 57%-a – a változtatásokkal kapcsolatos törvénycsomag tervezetét pénteken jelentette be Erik Tomáš (Hlas-SD) munka, szociális- és családügyi miniszter.

Tegyük hozzá gyorsan, a 60 százalék a két évvel korábbi átlagbérből kerül kiszámításra, tehát 2026-ban az idei középértéket fogják figyelembe venni. Jelenleg a szlovákiai minimálbérnek az átlag 57 százalékát kell legalább elérnie, idén a tavalyi megegyezésnek köszönhetően 50 euróval emelkedett és eléri a 750 eurót.

Hírdetés

Ez az összeg teljesen bruttóban értendő. A becslések szerint Jövőre 816 euróra növekedhet, míg 2026-tól, az új szabályok alkalmazásától kezdve a minimálbérnek 920 eurós szintre kellene emelkednie. A választási időszak vége felé, 2027-ben a minimálbérnek már akár az ezer eurót is elérheti.  

Az éjszakai és hétvégi munkáért járó pótlék is a minimálbérhez kapcsolódik, amely a változásnak köszönhetően majd tovább növekedhet. 

Az EU-ban egyébként csak ajánlás van a minimálbér kapcsán, az 50 százalékot javasol legalább, tehát ebben az értelemben a szlovákiai helyzet átlagon felüli lesz, ha a bérek nem is. A kormányzat további törekvése, hogy a szakszervezeteket is erősítse, 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »