„Két ellenzéki képviselővel vitázok!” – Gyimesi (OĽaNO), Kamenický (Smer) és Viskupič (SaS) a költségvetés elfogadásáról a TA 3-ban

„Két ellenzéki képviselővel vitázok!” – Gyimesi (OĽaNO), Kamenický (Smer) és Viskupič (SaS) a költségvetés elfogadásáról a TA 3-ban

A liberálisok szerint a költségvetési hiány növelése a görög utat jelenti. Igor Matovič pénzügyminiszter illetve a Sme rodina, a Za ľudí és az OĽaNO úgy látja, hogy a Covid miatt a deficit növelése elengedhetetlen, különben az állam nem fogja tudni kifizetni a járvány következtében indokolt pénzbeli segítséget. Koalíciós partnerei szerint az SaS zsarol, ám Sulíkék ennek ellenére jelezték, holnap tartózkodni fognak a végső szavazásnál.

Miről is van szó?

Az idei évre tavaly decemberen elfogadott állami költségvetés nem számolt, mert nem számolhatott a koronavírus-járvány pénzügyi következményeivel. Mindazzal, amit a pandémia miatt segítségnyújtásként és plusz kiadásként az állam kénytelen kifizetni. Ezért az állami büdzsé módosítására és a hiány növelésére van szükség.

Az SaS azonban ezt másként gondolja, és csütörtök este a parlament ülésén az ellenzékkel összehangoltan obstrukciót hajtott végre, lehetetlenné téve a szerintük túl nagy hiánnyal járó költségvetés megszavazását.

Mi a helyzet a parlamentben?

A parlamentben elvileg megvan az elfogadáshoz szükséges többség, 78 szavazat. Az obstrukció miatt azonban az ülés meg lett szakítva. Koalíciós források szerint az SaS az így nyert idő alatt igyekszik elérni, hogy péntekre a 78 szavazat már ne álljon rendelkezésre.

Ezért fogalmazott Gyimesi György (OĽaNO), a pénzügyi bizottság alelnöke a TA3 esti, A nap témája című vitaműsorában, hogy két ellenzéki képviselővel kénytelen vitázni. Partnerei Ladislav Kamenický és Marián Viskupič (SaS) voltak.

Gyimesi szerint az SaS túszként tartja az embereket, akik, ha a költségvetés módosítását nem szavazzák meg, hiába várják majd pénzüket az államtól a Covid miatti kártalanítás keretében.

Hírdetés

Ladislav Kamenický úgy látja, hogy ez a koalíció nem fogja sokáig húzni. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ország eladósodottsága a módosításnak köszönhetően 48 százalékról 60 százalék fölöttire emelkedik.

Viskupič elmondta, hogy a pénzügyi bizottság péntek reggeli ülésén tárgyalják meg az újabb kiadásnövelő javaslatokat. Szerinte az SaS hajlandó a kompromisszumra, de ragaszkodik a kiadások lefaragásához.

Gyimesi rámutatott, hogy a koalíciós pártok 17. napja tárgyalnak az SaS-szal a költségvetés módosításáról, de az első tárgyalásokon Richard Sulík pártelnök jelen sem volt, majd „a semmiből előállva elmondja, hogy nem ért egyet például a vasút tehermentesítésével.“

„A tavaly megspórolt pénzt akarjuk most elkölteni járványkezelésre, és növelni a tartalékalapot, hogy legyen elég pénzügyi keretünk a hullám esetleges harmadik hullámára“

– tette hozzá.

Gyimesi szerint az SaS vezette gazdasági tárca több százezer eurós kártalanítást küldött a multiknak és a nagyoknak, konkrétan az OBI-t, a J&T és Zoroslav Kollárt említette, miközben a kicsik hiába várnak a pénzükre és félő, hogy ez így is marad, ha nem sikerül elfogadni az új költségvetést.

„A pénzük itt van, el kell fogadni hozzá büdzsé módosítását”

– mondta. Nehezményezte, hogy ha a támogatás késik, azt kritizálják, ha pedig a Covid miatt állami támogatást adnak, ami értelemszerűen hiánnyal jár, azt is kritizálják.

Hogy sikerül-e elfogadni a költségvetés módosítását vagy sem, az várhatóan pénteken kiderül.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »