Két betegségcsoportban vagyunk rosszabbak Európánál

Két betegségcsoportban vagyunk rosszabbak Európánál

59 év és tíz hónap. Ennyi ideig él egészségben az átlagos magyar ember. Összevetve a várható átlagéletkorral, ez azt jelenti, hogy Magyarországon átlagosan 16 évet élnek az emberek betegségben, ami az európai átlagnál jóval több.

Az Eurostat egy friss elemzése szerint a svédek élnek a legtovább egészségben, több mint 73 évig nem betegednek meg. Lettországban a legrosszabb a helyzet: a nők 55, a férfiak 52 évig tartják meg egészségüket.
A daganatos betegségek, a szívkoszorúér-szűkület sokkal gyakoribbak a magyar lakosság körében. Az egészségben eltöltött évek hossza átlagosan a nőknél 60,2, a férfiaknál 59,5 év.

Hírdetés

Az Európai Unió tagállamai közül csak nyolc olyan ország van, ahol a férfiak kevesebb időt töltenek el egészségben, mint Magyarországon, csaknem húsz országban, például Romániában és Bulgáriában tovább maradnak egészségesek a férfiak.

Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem családorvosi tanszék docense szerint
az egészségesebb országokra jellemző a kiegyensúlyozott táplálkozás, és a rendszeres testmozgás is a napi rutin része.
Torzsa Péter leszögezte: kiemelkedően fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel. „A különböző krónikus betegségeket igenis meg lehet előzni” – hangsúlyozta, hozzátéve: az emberek éljenek az orvosok által felkínált szűrővizsgálatok lehetőségével!

Torzsa Péter hozzátette: a heti 3-4 alkalommal legalább 30-40 percen át tartó intenzív testmozgás nem csupán az elhízásból fakadó, de a szív- és érrendszeri betegségeket is megelőzheti, stresszoldó hatása pedig mentális egészségünkre lesz jótékony hatással. Az étkezésben törekedjünk arra, hogy olívaolajban gazdag legyen az étkezés, minél több halat fogyasszunk, együnk olajos magvakat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »